Sve što treba da znate o postoperativnom oporavku nakon carskog reza

 • 31/05/2021
 • 0
Carski-rez
Tretiranje rane nakon carskog reza (Foto: Shutterstock)

Rođenje deteta predstavlja najlepše iskustvo za svaku ženu. Nakon devet meseci trudnoće, napokon upoznajte vaše malo čedo, koje će vam vrtoglavo promeniti ceo svet i sve ono što ste do sada znali. Dolazak bebe u porodicu svakako je jedan od najradosnijih momenata, kako za buduće roditelje, tako i za ostali deo porodice i prijatelja koji sa nestrpljenjem čekaju novog člana, međutim, da li je porođaj sam po sebi prijatno iskustvo za porodilje?

Porođaj i sve njegove (ne)prijatnosti

U zavisnosti od položaja bebe u materici, istorije bolesti ili visine i kilaže koju beba ima, ginekolog će vam odrediti da li ćete se poroditi prirodnim putem ili carskim rezom. Oba tipa imaju svoje prednosti i mane.

Dok je vaginalni porođaj nešto o čemu svaka žena sanja, jer momentalno možete da zagrlite vašu bebu i ostvarite kontakt koža na koža, on često ume da bude izrazito bolan, indukovan i naporan. U poređenju sa njim, manje bolniji je porođaj carskim rezom, ali je oporavak nakon njega znantno duži i ostavlja ožiljak u donjem delu stomaka do kraja života.

Zato smo odlučili da ovaj tekst posvetimo oporavku nakon ovog operativnog zahvata(carski rez) i svim izazovima koje nosi sa sobom, pa vam u nastavku teksta ostavljamo nekoliko predloga za ubrzanje oporavka i pravilnu negu rane, kako biste imali više vremena za uživanje sa bebom.

Šta je carski rez?

Porođaj carskim rezom je hirurški porođaj, koji uključuje jedan rez na stomaku i jedan rez na materici buduće majke. Carski rez je uobičajena procedura koja se koristi za porođaj širom sveta, a koja se obično izbegava, sem u hitnim slučajevima, pre 39. nedelje trudnoće.

 

Iako se smatra naizgled benignim tipom porođaja, koji je u praksi postao veoma učestao, on sa sobom nosi i pojavu od određenih komplikacija:

 • Krvarenje
 • Problemi sa disanjem deteta
 • Povećani rizici za pojavu infekcija u narednim trudnoćama
 • Duže vreme oporavka
 • Pojava kile ili drugih komplikacija koje leči stomačna hirurgija

Kako se izvodi operacija carskim rezom?

Pre operacije, ginekolog ili babica vam čiste stomak, najčešće povidon jodom, a zatim vas spremaju i za intravensko primanje tečnosti u slučaju da vam zatreba tokom porođaja. Osim toga, nameštaju vam katetar, kako bi bešika ostala prazna tokom intervencije i u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja i istorije bolesti uključuju anesteziju, koja može biti:

 • U kičmeni blok, poznatija kao spinalna – koja se direktno ubizgrava u vrećicu koja okružuje kičmenu moždinu, otupljujući donji deo tela
 • Epidural – uobičajena anestezija koja se daje i prilikom vaginalnog porođaja, u donji deo leđa izvan vrećice kičmene moždine
 • Opšta anestezija – putem maske koja vas bezbolno uspava

Kako izgleda oporavak nakon carskog reza?

Nakon porođaja carskim rezom, ostajete sa bebom nekoliko dana u bolnici. Odmah po operaciji, lekari će vam uključiti lekove protiv bolova, kako biste se postepeno navikli na novo stanje organizma, a zatim ćete uz pomoć medicinskog osoblja ustati da prošetate, kako biste sprečili nastanak krvnih ugrušaka i opstipacije.

Takođe, ginekolog će vam dati i preporuku za kućnu neku nakon operacije, ali ono o čemu treba posebno da vodite računa je da imate pravilno držanje zbog vraćanja stomaka i organa u prvobitno stanje, da unosite puno tečnosti kako biste nadoknadili izgubljeno, ali i da brinete o higijeni rane.

Kako pravilno tretirati ranu

Ranu od carskog reza bi svakodnevno trebalo dezinfikovati nekim od prirodnih sprejeva, poput Granudacyn-a, koji je na bazi hipohloraste kiseline i dokazano ne oštećuje ni spoljašnje ni unutrašnje tkivo, kako biste sprečili nastanak infekcije, koja se uglavnom javlja zbog:

 • Prekomerne gojaznosti porodilje
 • Loše prenatalne nege
 • Prethodnih porođaja carskim rezom
 • Dijebetesa ili imunosupresivnog poremećaja (npr. HIV)
 • Horioamnionitisa (infekcije plodove vode i fetalne membrane tokom porođaja)

Međutim, infekcija se može javiti i u zavisnosti od načina ušivanja rane, jer neki spajalni šavovi, naročito najlonski, mogu biti problematični za žene, pa se preporučuje upotreba šavova od poliglikolida (PGA), koji se lako i brzo apsorbuju i razgrađuju u organizmu.

Šta ako dođe do infekcije?

U slučaju da je vaša rana od carskog reza počela da gnoji ili ne zarasta kako bi trebalo, obavezno posetite vašeg ginekologa kako bi vam hirurški očistio ranu, a zatim dodatno povedite računa o higijeni rane kada dođete kući.

U kućnim uslovima savetujemo vam da koristite Granulox, hemoglobinski sprej pogodan za različite tipove hroničnih i otvarenih rana, koji doprinosi njihovom bržem zarastanju. Svako smanjenje površine rane predstavlja napredak u terapiji. Međutim, imajući u vidu da hronične rane sporo zarastaju, fotografisanje i merenje dimenzija rane u određenim intervalima (na 7 ili 15 dana na primer) daće jasniji uvid u rezultate terapije.

Granulox-sprej-za-rane
Hemoglobinski sprej Granulox

Da bi Granulox mogao ostvariti svoje dejstvo, kiseonik iz okolnog vazduha mora prolaziti kroz prekrvku tj. prekrivka mora biti gas-propusna, pa vam savetujemo prekrivanje rane od carskog reza ovim materijalom. Hidrokolidne prekrivke su prekrivke nepropusne za tečnost, okluzivne prekrivke, kao i masti nisu gas propusne i kao takve onemogućavaju dejstvo Granulox-a. U slučaju da dođe do pada količine kiseonika u tkivu, stvaraju se izmene u metabolizmu ćelije, tkivo tada postepeno menja boju, onda konzistenciju i na kraju odumire, što dovodi do pojave nekroza, odnosno kratera različitih dubina.

Kako se Granulox koristi?

Pre upotrebe Granulox-a, ranu treba oprati običnom vodom i sapunom, a zatim je dezinfikovati antiseptikom. Nakon toga, na ranu se nanosi Granulox jednostavnim prskanjem na površinu rane u tankom sloju i preko nje se postavlja gaza, kako bi se omogućilo potpuno delovanje ovog spreja.

Granulox će sigurno imati efekta na svakoj rani ako se pravilno koristi i u kombinaciji sa adekvatnim sredstvima. Međutim, da li će i kada doći do zarastanja rane ne zavisi isključivo od Granulox-a. To zavisi od veličine infekcije na rani, da li je taj uzrok otklonjen ili ne, dubini rane, ali i pravilne dezinfekcije.

Ukoliko vas zanima gde možete kupiti Granulox sprej i dodatno se raspitati o ovom spreju, informacije možete dobiti direktno od farmaceuta, čiji kontakt telefon vam ostavljamo u nastavku: 063/287-977 i 063/287-860 ili klikom na ovaj link.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *