Da li su HEPA filteri u prečišćivačima vazduha efikasni protiv COVID-19?

  • 13/04/2022
  • 0
Hepa filteri kao pomoć u zaštiti od Covid19 virusa

Ukoliko se pravilno koriste, prečišćivači vazduha mogu nam značajno pomoći u smanjenju zagađivača u vazduhu, uključujući viruse i bakterije koji svakodnevno cirkulišu u našim domovima.

Prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, upotreba prečišćivača uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mera, kao i držanje distance u zatvorenom prostoru mogu biti odgovarajuća prevencija od potencijalnog zaražavanja većine virusa, a naročito novim sojevima korona virusa.

HEPA filteri kao bezbedno rešenje u borbi protiv COVID-19

Iako se zvanične mere u cilju daljeg širenja COVID-19 smanjuju na globalnom nivou, ne smemo zaboraviti da je virus i dalje prisutan. Od kada je pandemija krenula, nekako smo najviše nailazili na tekstove koji govore o detaljnom i temeljnom pranju ruku, nošenju maske na otvorenom i zatvorenom prostoru, održavanjem distance i redovnom unosu vitamina, međutim, ono o čemu se malo govorilo, a što ima velike benefite po naše zdravlje jesu HEPA filteri u prečišćivaču vazduha.

Foto ilustracija (daikin.rs)

HEPA filteri predstavljaju mehaničke filtere sa kapacitetom za prosejavanje malih čestica mnogo većom brzinom nego bilo koji drugi konvencionalni filteri, a koji su najzastupljeniji u upotrebi u avionima, operacionim salama ili drugim sterilizovanim ustanovama.

Ovi filteri blokiraju veoma male, zagađene čestice, propuštajući pročišćen vazduh bez napora. Iako u teoriji to izgleda jednostavno, praksa je daleko složenija. Ako ne postoje rupe u situ, blokira se protok za sve čestice, baš kao i za protok vazduha, sprečavajući njegovu recirkulaciju unutar samog uređaja. Zato je u momentima najveće transmisije virusa bilo potrebno osmisliti adekvatan mehanizam koji treba da zaustavi prolaz čestica koje ne želimo u svom organizmu, obezbeđujući nam zdrav udisaj u svakom momentu.

Pozitivno dejstvo HEPA filtera na opšte zdravlje ljudi

  1. Uklanjanje negativnih čestica iz vazduha koje osim COVID-19, ublažava simptome astme
  2. Eliminiše štetne hemikalije i mirise naročito u kancelarijama
  3. Utiče na povećanu kognitivnu funkciju i produktivnost
  4. Značajno smanjuje prenos respiratornih bolesti
  5. Bolji san, jer omogućava prohodnost disajnih puteva

Zaštitite svoje najdraže

HEPA filteri u stanju su da blokiraju čak 99,95% čestica maksimalne veličine do 0,6 mikrometara, baš kolike su i čestice virusa Covid-19, što je sasvim zadovoljavajuća mera kojom možemo da obezbedimo sebi i svojoj porodici sigurnost kod kuće.

Međutim, zanimljivo je da u nekim prečišćivačima ovi filteri pokazuju znatno veće performanse. Tako na primer, HEPA filteri u Daikin prečišćivačima vazduha eliminišu više od 99,98% čestica humanog korona virusa HcOv-229E, koji pripada istoj porodici kao i SARS-CoV-2 korona virus, a koji je osnova aktuelnih mutacija.

Prilog u tome svedoči ispitivanje renomirane francuske laboratorije Instituta Paster de Lille, koja je sprovela testiranje ovog prečišćivača kao savršene dodatne mere u borbi protiv respiratornih bolesti, koje je dalo veoma pozitivne rezultate.

Kompaktni prečišćivač spreman za upotrebu bez prethodnog podešavanja, može značajno doprineti smanjenju transmisije COVID-19 virusa.

Prečišćivač vazduha sa ovlaživačem koji uklanja 99,99% virusa za samo dva i po minuta

Poznatiji i kao MCK55W Daikin prečišćivač “Ururu”, idealan je tokom zimskog perioda, kada suvoća vazduha u zatvorenim prostorijama sa redovnim grejanjem predstavlja veliki problem, ali u prelaznim periodima, posebno u proleće kada je u vazduhu prisutan visok nivo različitih alergena.

Daikin prečišćivač vazduha sa ovlaživačem
Daikin prečišćivač vazduha sa ovlaživačem

Ovlažujući prostor sve vreme tokom rada, ovaj model ublažava efekte suvog vazduha zahvaljujući integrisanom rezervoaru, točku za vodu i filteru za isparavanje. Ono što je još impozantnije kod njega je što dokazano uklanja 99,996% HCoV-229E koronavirusa kod ljudi za svega dva i po minuta rada na turbo brzini.

Koristeći kombinovani metod aktivnih jona plazme i tehnologije strujanja, veoma efikasno uništava zagađivače iz vazduha, dok štetne materije razlaže u samim filterima razgrađujući ih na fine čestice.

Kompaktan, a dovoljno snažan

Daikin prečišćivač MC55W dovoljno je mali da može da stane na vaš radni sto, a opet dovoljno snažan da ukloni 99% prašine, polena, dima, neprijatnih mirisa, buđi i dlaka kućnih ljubimaca.

Opremljen senzorom za prašinu brzo detektuje zagađivače i prepoznaje male čestice kao što su PM2.5 i reaguje u skladu sa tim. Trostruki senzor brzo detektuje prašinu, PM2.5 čestice i neprijatne mirise.

Senzor za kvalitet vazduha i rad bez buke

Daikin prečišćivač vazduha standardni
Daikin prečišćivač vazduha standardni

Nova generacija Daikin proizvoda za prečišćavanje vazduha opremljena je inteligentnom jedinicom koja pomaže senzoru da detektuje finu prašinu PM2,5 što je brže moguće. To je veoma osetljiv senzor prašine koji može da razlikuje male čestice i bakterije kao što su PM2,5 fina prašina i veće čestice garantujući kvalitetan vazduh u prostoriji.

Osim efikasnog rada, Daikin prečišćivači poznati su i po nečujnom radu, koja najviše odgovara porodicama sa decom ili starijim osobama. Sa modernom i naprednom tehnologijom filtracije vazduha, ovi prečišćivači uvek obezbeđuju stabilan, nežan i tih rad. Zbog toga je proizvod veoma pogodan za rad u spavaćim sobama ili prostorijama koje zahtevaju visoku tišinu.

O Daikin prečišćivačima vazduha

Daikin je brend poreklom iz Japana, koji zauzima vodeću poziciju na svetskom tržištu zahvaljujući velikom poverenju korisnika koje je stekao još na početku svog poslovanja u Osaki (Japan). Sa proizvodima koji su posvećeni kvalitetu, trajnosti i odgovaraju ekološkim principima garantuju zadovoljstvo korisnika. Sa razvijanjem asortimana prečišćivača vazduha u jednom od najkritičnijih globalnih promena – ekspanzijom Covid-19 pandemije, Daikin je učvrstio svoje mesto na vrhu zdravog, čistog i bezbednog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *