Koliko redovno pranje ruku pomaže u borbi protiv COVID-19 i svih drugih virusa?

 • 08/01/2022
 • 0
pranje ruku
Definitivno, najjednostavniji a najefikasniji način borbe protiv COVID-19 je kvalitetno pranje ruku (foto:Pixabay)

Zdravstveni stručnjaci u svetu nastavljaju da šalju poruku da je pranje ruku najefikasniji način za prevenciju bolesti, kao što je COVID-19.

Kada prati ruke?

Dok se ostvaruje kontakt sa ljudima, površinama i predmetima tokom dana, nakupljaju se klice na rukama. Ovim klicama može doći do inficiranja dodirujući oči, nos ili usta, ili širiti zarazu na druge.

Iako je nemoguće zaštititi ruke od bakterija, često pranje ruku može pomoći u ograničavanju prenosa bakterija, virusa i drugih mikroba. Evo i nekih praktičnih saveta vezanih za pranje ruku.

Uvek operite ruke pre:

 • Priprema hrane ili jelo
 • Lečenje rana ili briga o bolesnoj osobi
 • Umetanje ili uklanjanje kontaktnih sočiva

Uvek operite ruke nakon:

  • Pripreme hrane
  • Korišćenja toaleta, menjanje pelena ili čišćenja deteta koje je koristilo toalet
  • Dodirivanje životinja, hrane za životinje ili životinjskog otpada
 • Izduvavanje nosa, kašljanja ili kijanja
 • Lečenja rana ili briga o bolesnoj osobi
 • Rukovanje đubretom
 • Rukovanje hranom za kućne ljubimce ili poslasticama za kućne ljubimce

Na kraju, operite ruke kada su vidljivo prljave.

Kakvo je pravilno pranje ruku?

Uglavnom je najbolje da perete ruke sapunom i vodom. Antibakterijski sapuni koji se prodaju bez recepta nisu ništa efikasniji u ubijanju klica od običnog sapuna. Važno je pratiti ove korake:

 • Navlažite ruke čistom, tekućom vodom – toplom ili hladnom.
 • Nanesite sapun i dobro zapjenite.
 • Snažno trljajte ruke najmanje 20 sekundi. Ne zaboravite da izribate sve površine, uključujući pozadinu ruku, zglobove, između prstiju i ispod noktiju.
 • Dobro isprati.
 • Osušite ruke čistim peškirom ili ih osušite na vazduhu.

Dr. Gregori Polard direktor istraživačke grupe za vakcinu na klinici Mejo skreće pažnju na detalje koji ljudima lako promaknu.

Ljudi idu u kupatilo, pa provlače prste pod vodu. Pa, to nema nikakav efekat. A onda zgrabe prljavu slavinu, i dodirnu prljavu ručku na izlasku iz kupatila. U javnim toaletima često ima više bakterija na tim slavinama nego u toaletnoj vodi. Sledeći put kada budete kod lavaboa, doperite ruke dok sebi pevate „Srećan rođendan“. Ulazite između prstiju, vrhova prstiju, palca. Isključujete vodu papirnim ubrusom. I otvorite vrata da biste otišli ​​papirnim ubrusom i odložite papirni ubrus – rekao je Dr. Polard.

pranje ruku
U javnim toaletima često ima više bakterija na tim slavinama nego u toaletnoj vodi (foto:Pixabay)

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, koja ne zahtevaju vodu, su prihvatljiva alternativa kada sapun i voda nisu dostupni. Ako koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, uverite se da proizvod sadrži najmanje 60% alkohola. Pratite ove korake:

 • Nanesite gel proizvod na dlan jedne ruke. Proverite etiketu da biste saznali odgovarajuću količinu.
 • Trljajte ruke zajedno.
 • Utrljajte gel po svim površinama ruku i prstiju dok vam se ruke ne osuše.

Kakvo je dejstvo sapuna na COVID-19?

Ponovo je Kakvo je glavni junak u ovoj priči Dr. Gregori Polard, koji otkriva šta sapun konkretno čini COVID-19 i zašto je pranje ruku sapunom najefikasnije protiv ove bolesti.

Vaša ruka ima ulja na sebi, a virusi se lepe za to ulje. Oni imaju elektrostatički naboj. Ali kad perete ruke sapunom, sapun ima stvari koje smanjuju površinski napon u sebi, tako da se fizički trljate trenjem i ispirete taj virus. To je najefikasnija stvar koju znamo da radimo. Zato hirurzi, na primer, tako pažljivo peru ruke pre nego što odu u ordinaciju. Radi, i radi zaista dobro – rekao je Dr. Polard.

Ove reči potvrdila su razna istraživanja. Govorio je Dr. Polard i o sredstvima za dezinfekciju ruku.

Drugo najbolje sredstvo je sredstvo za pranje ruku. Ako imate sluz ili prljavštinu na rukama, sredstvo za dezinfekciju ruku ne može da prodre u to. Dok sapun to bukvalno ispire.

Kada koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, važno je da ga koristite dovoljno. Ako koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, uverite se da proizvod sadrži najmanje 60% alkohola.

Pratite ove korake: Nanesite gel proizvod na dlan jedne ruke. Proverite etiketu da biste saznali odgovarajuću količinu. Trljajte ruke zajedno. Utrljajte gel po svim površinama ruku i prstiju dok vam se ruke ne osuše – rekao je Dr. Polard.

Pranje ruku kod dece

Održavanje ruku čistim može sprečiti jednu od tri bolesti koje su povezane sa dijarejom i jedna od pet respiratornih infekcija, kao što su prehlada ili grip, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Decu treba ohrabrivati da često peru ruke i neka to, bar u početku, bude porodična stvar. Mala deca uče oponašanjem, pa budite sigurni da se pridržavate dobrih praksi pranja ruku. Drugim rečima operite ruke sa svojom decom da biste im pokazali kako se to radi.

Najlakši način da se ostane zdrav

Pranje ruku nudi velike benefite u smislu prevencije bolesti. Usvajanje ove navike može igrati važnu ulogu u zaštiti vašeg zdravlja.

Posebno se kao najefikasnije sredstvo u ovo vreme pandemije, kao prevencija od COVID-19 pokazalo pranje ruku sapunom. Kao što se moglo videti u samom tekstu, postoji opšti konsenzus da je ovo najefikasnija metoda. Nešto manje efikasna su sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, ali ako nema u tom trenutku sapuna i ona mogu da posluže.

Definitivno, najjednostavniji a najefikasniji način borbe protiv COVID-19 je kvalitetno pranje ruku sapunom koje iziskuje 20 sekundi vašeg vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *