D vitamin u fokusu: Istraživanja ukazuju na neefikasnost u spečavanju preloma i jačanju kostiju dece

  • 08/12/2023
  • 0
D vitamin je ključan za održavanje nivoa kalcijuma u organizmu, jer olakšava njegovu apsorpciju iz hrane, a dugo se verovalo da na taj način doprinosi jačanju kostiju. (Foto ilustracija: Envato)
D vitamin (Foto: Ilustracija/Envato)

D vitamin je ključan za održavanje nivoa kalcijuma u organizmu, jer olakšava njegovu apsorpciju iz hrane, a dugo se verovalo da na taj način doprinosi jačanju kostiju. 

Interesovanje za upotrebu suplemenata čiji je glavni sastojak D vitamin za jačanje kostiju porastao je zbog uloge u procesu njihove mineralizacije. Do sada, međutim, nisu sprovedena detaljna klinička ispitivanja koja bi potvrdila da li D vitamin može efikasno sprečiti prelome kod dece.

Jedno od troje dece doživi prelom kostiju do svoje 18. godine, što ozbiljno utiče na globalno zdravlje, a prelomi u ranom uzrastu mogu imati dugoročne posledice po kvalitet života.

D vitamin i suplementi ne doprinose jačanju kostiju

U istraživanju koje su sproveli Queen Mary University of London i Harvardova škola javnog zdravlja T.H. Chan, utvrđeno je da suplementi vitamina D ne doprinose jačanju kostiju ili prevenciji preloma kod dece sa njegovim deficitom.

Ovo istraživanje dovodi u pitanje uobičajena verovanja o uticaju  koji ima D vitamin na zdravlje kostiju i podstiče novo preispitivanje njegovih efekata, naročito u kontekstu dece sa njegovim nedostatkom.

Istraživači su sproveli kliničko ispitivanje u Mongoliji, gde su učestalost preloma kostiju i nedostatak vitamina D veoma visoki, kako bi utvrdili da li suplementacija vitamina D smanjuje rizik od preloma kostiju ili povećava jačinu kostiju kod školske dece.

Studija, objavljena u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, predstavlja najveće kontrolisano ispitivanje suplementacije vitamina D ikada sprovedeno na deci.

Tokom trogodišnje studije, 8.851 mongolsko školsko dete uzrasta od 6 do 13 godina primalo je nedeljnu oralnu dozu suplementacije čiji je sastojak  D vitamin. Čak 95,5% učesnika imalo je deficit na početku studije, a dodaci su efikasno povećali nivoe vitamina D u normalne granice.

Međutim, nije bilo efekta na rizik od preloma ili na jačinu kostiju, što je mereno kvantitativnim ultrazvukom kod 1.438 učesnika studije.

Rezultati istraživanja će verovatno podstaći naučnike, lekare i stručnjake za javno zdravlje da ponovo razmotre efekte suplemenata koji sadrže D vitamin  na zdravlje kostiju.

Šta kažu autori studije?

Dr. Ganma Davasambu sa Harvardove škole javnog zdravlja T.H. Chan izjavila je da je iznenađujuće što dugotrajna i obilna suplementacija vitaminom D nije imala uticaja na rizik od preloma ili jačinu kostiju kod dece sa njegovim nedostatkom.

Ona napomenije da kod odraslih suplementi koji sadrže D vitamin najbolje deluju za prevenciju preloma kada se uzimaju zajedno sa kalcijumom, te da odsustvo kalcijuma u suplementima kod učesnika istraživanja može objasniti nedostatak efekata koje bi trebalo da ima D vitamin u ovoj studiji.

Profesor Adrijan Martino, šef Centra za imunobiologiju na Queen Mary University of London, istakao je da su deca, kod kojih je tokom skrininga za studiju bio dijagnostikovan rahitis, bila isključena iz istraživanja, jer ne bi bilo etički davati im placebo.

“Naši rezultati su relevantni samo za decu sa niskim nivoom vitamina D koja nisu razvila komplikacije sa kostima. Važnost adekvatnog unosa vitamina D za prevenciju rahitisa ne bi trebalo zanemariti. Preporuke britanske vlade koje savetuju dnevni unos od 400 IU vitamina D ostaju važne i treba ih i dalje pratiti”, zaključuje profesor Martino.

Autor: Mitar Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *