Da li visok krvni pritisak kod mladih može dovesti do moždanih oboljenja?

  • 08/02/2022
  • 0
visok pritisak kod mladih
Istraživanje pokazuje da visok krvni pritisak kod mladih dovodi do promena u mozgu do 55. godine koje mogu dovesti do kognitivnih problema (foto:Envato)

Nova istraživanja došla su do zaključka da visok krvni pritisak kod mladih može dovesti do ozbiljnih promena na mozgu u srednjim godinama. Ipak, još se sa sigurnošću ne može reći da li su pod udarom kognitivne funkcije, ali i ovo je dovoljan razlog za upozorenje.

U ovom članku možete pročitati:

Problemi visokog krvnog pritiska

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 47% odraslih u SAD ima visok krvni pritisak ili hipertenziju. Iako nekontrolisani visok krvni pritisak može oštetiti organe, uključujući srce, i dovesti do moždanog udara, samo jedna od četiri odrasle osobe u SAD koje imaju visok krvni pritisak, uspevaju da ga drže pod kontrolom.

Rezultati nove studije, koju su istraživači predstavili na Međunarodnoj konferenciji o moždanom udaru 2022. godine Američkog udruženja za srce (AHA), otkrili su da dugotrajna, nekontrolisana hipertenzija ima dodatni efekat. Istraživanje pokazuje da hipertenzija kod mladih dovodi do promena u mozgu do 55. godine koje mogu dovesti do kognitivnih problema.

AHA-ov prag za dijagnozu hipertenzije je očitavanje sistolnog krvnog pritiska od 130 milimetara žive (mm Hg) ili više (gornji pritisak) i dijastolna vrednost od 80 mm Hg ili više (donji). Vodeći autor studije je dr Kristina Lajnbek sa Odeljenja za neurologiju u Northwestern Memorial Hospital u Čikagu.

Visok krvni pritisak kod mladih

Studija, koja se bavila ovim problemom, analizirala je medicinske kartone 142 odrasle osobe, kojima je tim pristupio iz studije o razvoju rizika od koronarnih arterija kod mladih odraslih (CARDIA) Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

Sve u svemu, studija je pratila više od 5.000 odraslih crnaca i belaca koji su bili u dobi od 18 do 30 godina na početku projekta 1985-1986. Dr. Kristina Lajnbek, koja je vodila studiju, rekla je za Medical News Today sledeće:

Naša studija je uključivala učesnike počev od njihovih 20-im godinama i prate ih preko 30 godina do 50-ih (prosečna starost pri praćenju je 53 godine); tinejdžeri nisu bili uključeni.”

Dr Lajnbek takođe dodaje: „Bili smo iznenađeni što smo mogli da vidimo promene u mozgu čak i na ovom malom uzorku učesnika iz studije CARDIA. Istraživači su otkrili jednake promene u mozgu kod svih rasnih i etničkih grupa. Naša zapažanja bi trebalo da podstaknu kliničare da budu agresivniji u rešavanju kontrole krvnog pritiska – faktora rizika koji se može promeniti – kod mladih manjinskih populacija kao potencijalne mete za sužavanje dispariteta u ishodima zdravlja mozga.“

Do kojih moždanih promena dovodi visok krvni pritisak kod mladih

visok pritisak kod mladih
Nova istraživanja došla su do zaključka da visok pritisak kod mladih može dovesti do ozbiljnih promena na mozgu u srednjim godinama. (foto:Envato)

Promene u strukturi mozga koje smo primetili na magnetnoj rezonanci bile su povezane sa promenama u veličini određenih oblasti mozga. Ove oblasti važne su za mnoge funkcije, uključujući razmišljanje, emocije i kretanje.“, rekla je dr Kristina Lajnbek.

Dr Lari B. Goldštajn sa Univerziteta Kentaki u Leksingtonu, koji nije bio uključen u istraživanje, ponudio je sledeće objašnjenje:

Studija je pokazala manji volumen mozga u starijem odraslom dobu kod onih sa višim krvnim pritiskom kao mladim odraslim osobama. Druge studije otkrivaju da je hipertenzija kod mladih povezan sa povredom bele materije mozga i dubljih struktura, uglavnom u vezi sa promenama krvnih sudova. Iako nisu prijavljene u ovoj studiji, takve promene mogu uticati na spoznaju (pamćenje, obrada, itd.).

Agresivniji pristup za visok krvni pritisak kod mladih

Dr Lari Goldštajn je naglasio važnost starosti i pola kao faktora rizika:

Rizik [od hipertenzije] raste sa godinama i veći je kod muškaraca nego kod žena. U starosnoj grupi od 20 do 34 godine, 29% muškaraca i 14% žena ima hipertenziju [u SAD]. Za muškarce i žene 35–44 [godine], prevalencija je 48% i 30%; 45–54 [godine] — 59% i 51%. Visok krvni pritisak kod mladih je prilično česta pojava u SAD.“

Postoje novi dokazi,“ primetila je dr Kristina Lajnbek, „da vaskularna bolest može početi da utiče na mozak u mladom odraslom dobu i da se pogoršava društvenim, ekonomskim i rasnim nejednakostima.“

Ona na kraju zaključuje: „S obzirom na veću verovatnoću visokog krvnog pritiska kod nekih rasnih i etničkih grupa, nalaz ove studije bi trebalo da podstakne zdravstvene radnike da se agresivno bave visokim krvnim pritiskom kod mladih, kao potencijalnom metom za sužavanje dispariteta u zdravlju mozga.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *