Koliki negativan efekat na zdravlje ima crveno meso?

  • 09/08/2022
  • 0
crveno meso
Patološki proces koji dovodi do koronarne bolesti srca, moždanog udara i bolesti perifernih arterija naziva se aterosklerotična kardiovaskularna bolest ili ASCVD. Iako mnogi istraživači sumnjaju da crveno meso može pokrenuti proces, mehanizam kojim se to može dogoditi ostao je nepoznat. (foto:Envato)

Nova velika, opservaciona studija je vremenom identifikovala povećan rizik od aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti kod ljudi starijih od 65 godina koji jedu crveno meso.

U ovom članku možete da pročitate:

Studija o negativnim efektima koje ima crveno meso

Tokom 12 i po godina praćenja, istraživači su otkrili snažnu povezanost između ateroskleroze i metabolita u mikrobiomu koji nastaju kao odgovor na konzumiranje crvenog mesa – ali ne i belog mesa. Studija je takođe otkrila da crveno meso može povećati rizik za osobu zbog nivoa glukoze u krvi i insulina, ali ne i visokog krvnog pritiska ili nivoa holesterola u krvi.

Patološki proces koji dovodi do koronarne bolesti srca, moždanog udara i bolesti perifernih arterija naziva se aterosklerotična kardiovaskularna bolest ili ASCVD. Iako mnogi istraživači sumnjaju da crveno meso može pokrenuti proces, mehanizam kojim se to može dogoditi ostao je nepoznat.

Sada, studija istraživača sa Univerziteta Tufts u Medfordu, Masačusets, možda je identifikovala put koji povezuje crveno meso i aterosklerozu, barem kod ljudi starijih od 65 godina. Istraživači su otkrili da jedenje crvenog mesa dovodi do proizvodnje metabolita u mikrobiomu tela koji su povezani sa većim rizikom od ASCVD kod ljudi starijih od 65 godina.

Zašto je crveno meso opasno po zdravlje?

Razumevanje bilo kakve veze između mesa i ASCVD je posebno kritično za starije ljude, kojima će možda biti potrebni proteini da nadoknade gubitak snage i mišićne mase.

Studija je otkrila da 1,1 porcija crvenog mesa dnevno povećava rizik od ASCVD za 22%.

Dr Meng Vang, prvi autor i postdoktorski saradnik na Fridman školi za nauku i politiku o ishrani na Univerzitetu Tufts, rekla je za Medical News Today da bi crveno meso u sva tri obroka svakog dana – ili 3,3 porcije – bilo povezano sa 82% povećanim rizikom of ASCVD. Istraživači su analizirali podatke za skoro 4.000 muškaraca i žena starijih od 65 godina koji su učestvovali u dugoročnoj opservacijskoj studiji o kardiovaskularnom zdravlju Nacionalnog instituta za zdravlje.

Dr Aleks Murman, kardiolog u UV Medicine u Sijetlu, Vašington, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da studija pomaže da se identifikuje mehanizam koji stoji iza ove asocijacije.

Ovo je zanimljiva i nova studija koja pokušava da razjasni šta posreduje uočeni rizik od ASCVD sa većom potrošnjom životinjske hrane. Mnoge prethodne studije su pokazale povećan rizik povezan sa crvenim mesom i prerađenim mesom, ali razlozi nisu bili jasni“, rekao je on.

Crveno meso i metabolizam creva

Metaboliti identifikovani u studiji bili su trimetilamin N-oksid (TMAO) i njegovi ključni intermedijeri, gama-butirobetain i krotonobetain. U razgovoru za Medical News Today, dr Vilson Tang sa Klivlendske klinike opisao je nalaze studije kao „potvrdu evolutivnog priznanja da metabolički putevi povezani sa karnitinom posredovani crevnom mikrobiotom mogu da izazovu rizik od aterosklerota čak i kada se analiziraju sa podacima o ishrani koji su sami prijavili“.

Dr Tang, koji nije bio uključen u studiju, primetio je: „Upotrebom životinjskih modela, [pokazano] je da akumulacija ovih metabolita povećava opterećenje aterosklerotom i promoviše medijatore formiranja plaka.“

Drugim rečima“, objasnio je dr Tang, „ono što jedemo je modifikovano bakterijama koje žive u nama, i iako ovo pruža širok spektar prednosti za naše zdravlje, neki metaboliti mogu potencijalno da promovišu bolesti kao što je ateroskleroza i mogu dovesti do nizvodno neželjeni srčani događaji.”

Istraživači nisu primetili povećan rizik zbog ovih metabolita kod živine, jaja ili ribe.

crveno meso
Nova velika, opservaciona studija je vremenom identifikovala povećan rizik od aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti kod ljudi starijih od 65 godina koji jedu crveno meso. (foto:Envato)

L-karnitin i dodaci hema gvožđa

TMAO se dobija od L-karnitina, koji je popularan dodatak fitnesu, kao i hem gvožđa. Dr Vang je rekao da će upozoriti ljude da budu oprezni „sve dok se zdravstveni efekti ovih suplemenata bolje ne razumeju”.

Nema dokaza da su ovi suplementi korisni, a ova studija sugeriše da bi mogli biti štetni“, takođe je savetovao dr Murman.

Dr Linda Van Horn, šefica za ishranu na Odeljenju za preventivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Northvestern’s Feinberg u Čikagu, IL, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Medical News Today:

Uzimanje bilo kakvih suplemenata može biti potencijalno štetno ako korisnik pokušava da nadoknadi inače lošu ishranu kojoj nedostaju esencijalni vitamini, minerali i hranljivi sastojci koji su neophodni za optimalno zdravlje uopšte.“

Zasićene masti, holesterol

Studija je takođe otkrila da je crveno meso dovelo do povezanosti između nivoa glukoze u krvi i insulina — kao i sistemske upale kod prerađenog mesa — i povećanog rizika od ASCVD. Neočekivano, nije pronađena jaka povezanost između visokog krvnog pritiska ili holesterola u krvi sa ASCVD u jedenju mesa.

Važno je pokazati da rizik od ovih namirnica nije posredovan holesterolom u ishrani ili zasićenim mastima“, rekao je dr Murman. „Ova studija dodaje više dokaza koji podržavaju preporuku za ishranu mediteranskog tipa sa ribom i živinom kao izvorima mesa, ili ishranu na biljnoj bazi.“

Bili smo iznenađeni jer je većina fokusa na unos mesa i zdravlje bila oko zasićenih masti u ishrani i njihovog uticaja na nivo holesterola u krvi. Međutim, u našoj studiji, nivoi holesterola u krvi nisu objasnili vezu između unosa mesa i kardiovaskularnog rizika,“ rekao je Dr Vang.

U stvari,“ rekao je dr Vang, „postoji sve veći broj dokaza koji ukazuju na to da zasićene masti u ishrani nisu glavni faktor rizika za KVB, a njeni zdravstveni efekti zavise od izvora hrane. Naši nalazi su u skladu sa ovim novim linijama dokaza i sugerišu da komponente u crvenom mesu kao što su L-karnitin i hem gvožđe (koje je povezano sa dijabetesom tipa 2) mogu igrati važniju ulogu u zdravlju od zasićenih masti, i da da se bolje prouči“.

Budite oprezni, ovo nije ono što studija pokazuje. To pokazuje da rizik od konzumiranja crvenog mesa i prerađenog mesa nije bio snažno posredovan uticajem na krvni pritisak ili nivo holesterola u krvi. Imamo brdo dokaza tokom nekoliko decenija da su krvni pritisak i nivo holesterola u krvi jaki faktori rizika za ASCVD, i da su visoki krvni pritisak i visoki nivoi aterogenih lipoproteina (apoB) uzročnici ASCVD“, naglasio je dr. Murman.

Pošto su zasićene masti i holesterol u ishrani tradicionalno bili povezani sa povećanim rizikom od KVB kroz negativan uticaj na lipide u krvi, posebno na LDL holesterol, ova studija dodaje dodatne nalaze koji dodatno pokazuju razloge da crveno meso ima i druge nove uticaje na nivou mikrobioma kao što su dobro. Ovo podržava [a] obrazloženje zašto ovo može postati novi biomarker rizika vezanih za ishranu i način života,“ rekla je Dr Linda Van Horn.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *