Naočare za sunce efikasno su sredstvo protiv migrene

  • 02/11/2021
  • 0
Naočare za sunce

Jedna od najtežih manifestacija migrene je hipersenzitivnost na svetlo, što se stručno naziva fotofobija. Oni koji boluju od hroničnih napada migrene gotovo po pravilu imaju problema i sa ovim fenomenom. Dobro sredstvo protiv fotofobije, samim tim i protiv migrene mogu da budu naočare za sunce.

Fotofobija kao manifestacija migrene

Oko 80% ljudi koji se bore protiv migrene imaju fotofobiju. Kod njih čak i najmanja promena svetla može da bude okidač za napade migrene.

Kao proveren apsorber svetlosti naočare za sunce mogu da budu dobro oružje protiv fotofobije, samim tim i protiv migrene.

Kako funkcionišu naočare za sunce protiv migrene?

Naravno da bi zaštita protiv migrene bila efikasna, ne mogu se koristiti bilo kakve naočare za sunce. Potrebno je da imaju posebno izrađena stakla baš za ovakve prilike.

Osobe koje imaju migrenu osetljive su kako na unutrašnje, tako i na prirodno svetlo. Tu se posebno ističu zeleno-plave nijanse sa monitora, kao i UV zračenje.

Istraživanja su pokazala da kod osoba sa migrenom centar u mozgu za vizuelno procesuiranje koji podešava svetlost je veoma razdražljiv. Upravo specijalizovane naočare za sunce pomažu da se tom centru olakša posao, a samim tim olakšava se fotofobija. U krajnjoj liniji i efekti migrene.

Ne postoje opšte naočare za sunce protiv migrene, već se stakla prave u različitim bojama, stepenu tame, prema osobi za koju se prave.

Efekti koje postižu naočare protiv migrene

Naočare za sunce protiv migrene mogu da smanje učestalost glavobolja i da olakšaju bol i osetljivost prema svetlu. Procenjuje se da najbolji efekat postižu naočare sa roze-pink staklima FL-41.

Jedno istraživanje iz 1991. sprovedeno na deci koja su imala migrenu. Koristila su naočare FL-41 i smanjila se frekvencija napada od 6.2 do 1.6 na mesečnom nivou.

Drugo novije iz 2009. rađeno je na ljudima koji su patili od hipersenzitivnosti prema svetlu i imali blefarospazam. Predmet je bio poređenje efekta naočara sa roze i sa sivim staklima. Većina učesnika noseći oba tima istakla je boljitke, ali znatno veći efekat imali su oni sa roze staklima.

Lekovi protiv migrene

Naočare za sunce protiv migrene mogu da pomognu u tom smislu što će smanjiti efekte fotofobije. Ali uradiće samo to – smanjiće efekte, napade.

Trajnog leka za migrene nema. Ti napadi mogu da se smanje i olakšaju, a pored naočara za sunce postoje još neki lekovi, što sintetički što prirodni. Tu su lekovi za olakšavanje bola:

  • Acetaminofen
  • Ibuprofen
  • Naproksen natrijum
  • Aspirin/paracetamol/kafetin

U težim slučajevima lekari mogu da prepišu triptane. Takođe preporučuju se i monoklanska antitela. Lekovi iz ove grupe stvoreni su baš za ovakva stanja.

Pošto nervi i krvni sudovi pri napadima migrene puštaju kalcitonine na bazi peptida, monoklanska antitela ih ciljaju i tako sprečavaju napade da se razviju. Lekovi iz ove grupe unose se injekcijama.

Kao efikasan blokator bolova poznat je i botoks. Jedna injekcija botoksa može da blokira bol u glavi, vratu i ramenima za naredna tri meseca. Učestalost napada može da se smanji za 15 i više u toku meseca.

Što se tiče prirodnih pristupa protiv migrene mogu se navesti tri takva:

Studija iz 2014. ustanovila je da je puder od đumbira kompatabilan sumatriptanom, lekom koji se prepisuje protiv migrene.

Po još jednoj, sličnoj studiji joga dovodi do osetnog olakšanja simptoma. Takođe pospešuje krvotok i olakšava tenziju u mišićima, što su dokazani okidači za glavobolje.

Prema istraživanju iz 2012. akupunktura se pokazala kao efikasno sredstvo protiv migrene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *