Jakom kafom do vitke linije

  • 10/04/2021
  • 0
Jakom-kafom-do-vitke-linije
Foto ilustracija: Shutterstock

Naučnici sa Odeljenja za fiziologiju sa Univerziteta u Granadi, potvrdili su da se može doći kafom do vitke linije. Naučnici su potvrdili da je kofein koji se unosi pola sata pre aerobnih vežbi značajan partner u povećanju sagorevanja masti.

 

U ovoj studiji objavljenoj u časopisu International Society of Sports Nutrition, naučnici su želeli da utvrde da li kofein, inače jedna od najčešće korišćenih ergogenih supstanci na svetu (poznatije kao supstance koje povećavaju kapacitete za fizički ili mentalni rad) za poboljšanje sportskih performansi, zapravo povećava oksidaciju i sagorevanje masti tokom vežbanja.

Uprkos činjenici da je upotreba kofeina u obliku suplemenata veoma česta, naučni dokazi o njenim korisnim tvrdnjama su retki.

Vežbanje na prazan stomak

Preporuka za vežbanje na prazan stomak rano ujutru, ključan je faktor za povećanje oskidacije masti. Da bi naučnici potvrdili ovu tezu, organizovali su dobrovoljno testiranje za muškarce prosečnih godina starosti.

Njih 15 učestovovalo je u istraživanju, ispunjavajući zadati program vežbi – četiri puta u intervalima od sedam dana, redovno unoseći 3mg kofeina u 08h i 17h. Uslovi pre svakog testa vežbanja (vreme od poslednjeg obroka, fizičkog vežbanja ili konzumiranja stimulativnih supstanci), bili su strogo standardizovani, a oksidacija masti tokom vežbanja bila je izračunata u skladu sa tim.

Kafa sagoreva masne naslage

Vodeći autor ovog istraživanja, Francisco José Amaro-Gahete istakao je da su „rezultati studije pokazali dobre rezultate u kojem se unošenje kofeina 30 minuta pre izvođenja aerobnog testa pokazalo uspešnim, povećavajući maksimalnu oksidaciju masti bez obzira na doba dana“.

Ovi rezultati takođe pokazuju da kofein povećava oksidaciju masti tokom jutarnjih vežbi, na sličan način kao onaj koji se primenjuje na vežbanje u poslepodnevnim terminima bez kofeina.

Ukratko, rezultati ove studije nam govore da kombinacija kofeina i aerobnih vežbi koje se izvode umerenim intezitetom, pružaju optimalan nivo sagorevanja masti čime se doprinosi bržem i boljem održavanju optimalne telesne težine. To definitivno ide u prilog tvrdnji da se kafom može doći do vitke linije.

Kofein stimuliše nervni sistem

Što je metabolizam brži, veća je mogućnost da kilograme brže izgubimo. Kofein je idealan saveznik za ubrzanje metabolizma i to za čak 3,11%, a sa većom dozom unetog kofeina ovaj procenat se gotovo duplira.

Pored ubrzanja metabolizma možemo doći kafom do vitke linije. Kofein se pokazao izuzetno uspešnim i kod stimulacije nervnog sistema, koji direktno šalje signale masnim ćelijama da rastvaraju masti. Osim toga, on povećava nivo hormona epinefrina u krvi, poznatijeg kao adrenalin.

Na ovaj način, kofein omogućava masnom tkivu da se brže pokrene i postane dostupniji za upotrebu.

Iako sam kofein neće učiniti da kilogrami nestanu, on će vam omogućiti proces ubrzanja mršavljenja, odnosno održavaće vašu telesnu masu optimalnom.

Takođe, imajte na umu da su neka pića sa kofeinom, poput aromatizovanih kafa ili čajeva, bogata kalorijama i mastima i da samo dodavanje mleka i šećera mogu usporiti vaše napore za mršavljenjem.

Tekst uredila: Dejana Barjaktarović
Provera informacija i činjenica: dr Aleksandar Miletić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *