Čime je uzrokovan bol u levoj ruci i kakve opasnosti može da najavi?

 • 21/05/2022
 • 0
bol u levoj ruci
Bol u levoj ruci može da bude samo posledica starenja, ali može da bude i naznaka ozbiljnih komolikacija. Prevashodno srčanih (foto:Envato)

Mali bolovi u levoj ruci često su normalan deo starenja. Međutim, iznenadni ili neobični bol u levoj ruci može biti znak ozbiljnijeg medicinskog problema.

U ovom članku možete da pročitate:

Bol u levoj ruci kao najava infarkta

Infarkt nastaje kada deo srčanog mišića pretrpi oštećenje ili potpuno prestane da funkcioniše zbog nedostatka kiseonika. Većina ovih udara se dešava kao rezultat suženja koronarnih arterija. Arterije postaju uske zbog nakupljanja plaka. Ako se komad plaka odvoji od zida arterije, može prekinuti dotok krvi bogate kiseonikom do srca, što može izazvati udar.

Bol u levoj ruci je jedan od najčešćih simptoma infarkta. Nervi koji se granaju od srca i oni koji dolaze iz ruke šalju signale istim moždanim ćelijama. Kao rezultat toga, mozak ne može da izoluje izvor bola.

Ovaj fenomen, koji se naziva referisani bol, objašnjava zašto osoba koja doživi infarkt može osetiti bol u ruci bez bolova u grudima. Američko udruženje za srce savetuje da pozovete hitnu pomoć ako se iznenadni bol u levoj ruci pogorša za nekoliko minuta ili se pojavi uz bilo koji od sledećih simptoma:

 • Nelagodnost u centru grudnog koša koja traje duže od nekoliko minuta ili nestaje, a zatim se vraća
 • Bol, utrnulost ili neobična nelagodnost u leđima, vratu, vilici ili donjem delu stomaka
 • Nedostatak daha sa ili bez bolova u grudima
 • Loše varenje
 • Mučnina ili povraćanje
 • Vrtoglavica
 • Iznenadni hladni znoj ili crvenilo

Nelagodnost u grudima je najčešći simptom infarkta kod muškaraca i žena. Ima oblik pritiska, zatezanja, punoće, pečenja ili postepenog nastajanja bola.

Međutim, verovatnije je da će žene imati druge simptome kada imaju infarkt, kao što su kratak dah i mučnina, nego muškarci. Oni mogu pogrešno da pripišu ove simptome virusu, lošem varenju ili stresu.

Ako osoba doživi bilo kakvu iznenadnu kombinaciju mučnine, povraćanja, kratkog daha ili bolova u donjem delu stomaka, leđima ili vilici, treba odmah da potraži medicinsku pomoć.

Druge srčane komplikacije

Ljudi koji pate od angine osećaju nelagodnost ili bol kao rezultat toga što srce dobija manje kiseonika nego što mu je potrebno. Jedan od simptoma je i bol u levoj ruci, ali se simptomi mogu javiti u ramenima, vratu, leđima ili vilici. Angina se takođe može osećati kao loše varenje.

Angina nije srčani udar. Međutim, to je znak srčanih problema. Začepljene ili sužene koronarne arterije često su uzrok angine. Postoje dve glavne vrste ovog stanja:

 • Stabilna angina
 • Nestabilna angina

Stabilna angina je predvidljiva i kontrolisana vrsta angine. Pojavljuje se konzistentno najmanje dva meseca i samo tokom fizičkog napora ili emocionalnog stresa.

Ove okolnosti dodatno opterećuju srce, što znači da mu je potrebno više kiseonika nego što dozvoljavaju sužene arterije. Odmor može pomoći osobi u lečenju stabilne angine. Ako je potrebno, lekar može propisati lek za opuštanje arterija koji se zove nitroglicerin.

Nestabilna angina. Ova vrsta angine je nepredvidljivija i opasnija. Može se pojaviti čak i kada se osoba odmara, što znači da srce stalno ne dobija dovoljno kiseonika. Nestabilna angina ukazuje na to da je osoba u opasnosti od srčanog udara. Medicinski stručnjak treba da proceni ljude sa nestabilnom anginom u hitnoj pomoći.

bol u levoj ruci
Mali bolovi u levoj ruci često su normalan deo starenja. Međutim, iznenadni ili neobični bol u levoj ruci može biti znak ozbiljnijeg medicinskog problema. (foto:Envato)

Bol u levoj ruci kao posledica povrede

Bol u levoj ruci verovatno nije rezultat srčanih problema ako ima sledeće karakteristike:

 • Bol ima „probadajući“ kvalitet i traje samo nekoliko sekundi.
 • Pokret ili dodir izazivaju bol.
 • Bol se javlja samo na maloj površini ruke.
 • Nelagodnost traje bez drugih simptoma satima ili danima

Umesto toga, nelagodnost može biti simptom povrede kosti ili tkiva u ruci, ramenu ili laktu. Međutim, čak i uz dobro razumevanje ovih mogućih skeletomišićnih stanja, može biti teško reći da li se bol u levoj ruci javlja zbog povrede ili srčanog udara.

Određeni faktori rizika za oba, kao što su starost i fizičke aktivnosti, takođe se preklapaju. Iz ovih razloga, važno je da ne pokušavate da sami dijagnostikujete povredu ili isključite srčani problem bez medicinske pomoći.

Uobičajena skeletomskularna stanja koja mogu izazvati bol u levoj ruci uključuju sledeće:

 • Burzitis
 • Tendonitis
 • Pucanje rotatorne manžetne
 • Diskus hernija
 • Prelom

Burza je vreća ispunjena tečnošću koja deluje kao jastuk između kosti i okolnog mekog tkiva. Burzitis je zapaljenje burze.

Bol u levoj ruci može biti simptom burzitisa ramena, koji obično nastaje usled prekomerne upotrebe ovog zgloba. Ako burza pretrpi direktnu traumu ili se inficira, to takođe može doprineti bolu u levoj ruci.

Tendonitis je zapaljenje vezivnog tkiva između mišića i kosti. Tendonitis se često razvija zbog ponovljene upotrebe zglobova. Iz tog razloga, teniseri, plivači i muzičari često dobijaju tendonitis.

Tendonitis u ramenu ili laktu može biti izvor bolova u levoj ruci.

Rotatorna manžetna je grupa mišića i tetiva koji drže rame u njegovoj utičnici i pomažu osobi da rotira ruku i podiže predmete. Pucanje u mekom tkivu rotatorne manžetne može biti veoma bolno.

Obično je rezultat prekomerne upotrebe ramena ili direktne traume. Starenje takođe uzrokuje degeneraciju tkiva ramena, što može povećati rizik od suza.

Kada jedan od diskova za amortizovanje između pršljenova kičme pukne, on viri između kičmenih kostiju i gura se o okolne nerve. Ako disk pritisne nerve koji opslužuju ruku, osoba može osetiti bol u ruci, utrnulost ili slabost.

Ovi simptomi mogu ličiti na simptome srčanog udara, ali uzrok je drugačiji. Čest uzrok diskus hernije je teško ili ponavljajuće podizanje.

Bol u ruci takođe može biti simptom neotkrivene slomljene kosti.

Kako se leči bol u levoj ruci

Iako povrede ruku i ramena možda nisu opasne po život, ipak je važno potražiti medicinsku procenu od lekara kada se oseti bol u levoj ruci. Rani tretman može pomoći tkivima ili kostima da zarastu i spreči dalje oštećenje.

Međutim, najvažniji faktor ranog lečenja bola u levoj ruci je isključivanje infarkta. Ako lekari hitne pomoći odluče da je bol u ruci simptom infarkta ili arterijske blokade, odmah će reagovati. Prvo, najverovatnije će obaviti elektrokardiogram, analizu krvi, rendgenski snimak grudnog koša i možda CT tomografsku angiografiju.

Lekar takođe može da koristi proceduru snimanja koja se zove kateterizacija srca. Ovaj test omogućava lekarima da procene stepen blokade ubrizgavanjem boje u arterije. Na osnovu rezultata ovog testa, lekari mogu izabrati neinvazivni tretman. Na primer, oni mogu propisati lek koji razbija krvne ugruške.

Ozbiljnije blokade mogu zahtevati operaciju. Postoji mnogo različitih srčanih procedura, a faktori koji utiču na izbor najprikladnijeg su složeni. Neke potencijalne opcije za obnavljanje dotoka krvi u srce uključuju:

 • Implantaciju stenta: Hirurg ubacuje cev od žičane mreže u suženu arteriju da bi proširio sud i unapredio protok krvi. Ova cev se zove stent.
 • Angioplastiku: Hirurg naduvava mali balon unutar blokirane arterije, ponovo ga otvara kako bi omogućio protok krvi. Oni takođe mogu pričvrstiti stent na balon kako bi ga zaključali na svoje mesto.
 • Bajpas: Hirurg koristi zdrav deo krvnog suda da preusmeri protok krvi oko blokade

Ako osoba doživi infarkt ili anginu, trebalo bi da promeni način života kako bi se izbeglo ponavljanje. To može uključivati:

 • Prestanak pušenja
 • Dostizanje zdrave telesne težine
 • Započinjanje režima vežbanja
 • Jesti zdravu ishranu koja uključuje puno povrća, voća, integralnih žitarica i nemasnog mesa, kao i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti

Lekari takođe mogu propisati lekove za snižavanje holesterola, sprečavanje zgrušavanja krvi ili smanjenje krvnog pritiska.

Povezanost sa dijabetesom

Lekar može da prepiše određene lekove za osobe sa dijabetesom tipa 2, ako osete bol u levoj ruci, čiji nivoi glukoze ostaju visoki uprkos tome što menjaju način života i uzimaju metformin. Ovi lekovi bi trebalo da smanje nivo glukoze u krvi i smanje rizik od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Lekar može da prepiše ili inhibitor natrijum glukoze kotransporter 2 (SGLT-2), kao što je kanagliflozin (Invokana), ili agonist receptora peptida-1 sličan glukagonu (GLP-1), kao što je dulaglutid (Truliciti).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *