Koje zdravstvene benefite pruža tofu sir?

  • 20/05/2022
  • 0
Tofu sir
Tofu sir je važan izvor proteina. Takođe sadrži izoflavone kao što su fitoestrogeni, što može pomoći u zaštiti od nekih karcinoma, srčanih bolesti i osteoporoze (foto:Envato)

Tofu sir je prirodan bez glutena i sa malo kalorija. Ne sadrži holesterol i odličan je izvor gvožđa i kalcijuma.

U ovom članku možete da pročitate:

Šta je tofu sir?

Važan je izvor proteina, posebno za vegane i vegetarijance. Tofu sir je dostupan za kupovinu u prodavnicama zdrave hrane i online.

Takođe sadrži izoflavone kao što su fitoestrogeni. Izoflavoni mogu imati svojstva estrogena agonista i estrogena antagonista. Ovo može pomoći u zaštiti od nekih karcinoma, srčanih bolesti i osteoporoze. Međutim, prekomerna potrošnja takođe može predstavljati neke rizike.

Tofu se pravi koagulacijom sojinog mleka da bi se stvorila skuta. Sir se zatim presuje i sabija u želatinozne bele blokove koji se prepoznaju kao tofu.

Zdravstveni benefiti koje pruža tofu sir?

Čini se da ishrana koja sadrži raznovrsnu biljnu hranu doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti, kao i manjem riziku od stanja kao što su gojaznost, dijabetes i bolesti srca. Može poboljšati kožu i kosu, povećati energiju i pomoći u održavanju zdrave težine.

Istraživanja su povezala tofu sir, sa visokim nivoom izoflavona, sa manjim rizikom od nekoliko bolesti povezanih sa godinama i životnim stilom.

Kardiovaskularne bolesti

Utvrđeno je da izoflavini soje pomažu u smanjenju nivoa „lošeg“ holesterola, iako se čini da ne povećava nivoe „dobrog“ holesterola. Studije su pokazale da dnevna konzumacija soje može smanjiti markere za rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući težinu, indeks telesne mase (BMI) i ukupan holesterol.

FDA je odredila 25 g sojinih proteina dnevno kao minimalni unos potreban za uticaj na nivo holesterola.Tofu sir kao alternativa životinjskim proteinima može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Ovo, zauzvrat, smanjuje rizik od ateroskleroze i visokog krvnog pritiska.

Rak prostate i dojke

Nekoliko kliničkih i eksperimentalnih istraživanja sugerisalo je da genistein, preovlađujući izoflavon u soji, ima antioksidativna svojstva koja mogu inhibirati rast ćelija raka. U prošlosti je nastala konfuzija oko sigurnosti konzumiranja soje nakon dijagnoze raka dojke. To je zato što izoflavoni imaju hemijsku strukturu sličnu onoj kod estrogena, a visoki nivoi estrogena mogu povećati rizik od raka dojke.

Međutim, čini se da konzumiranje umerenih količina, ili manje od dve porcije hrane od cele soje dnevno, ne utiče na rast tumora ili rizik od razvoja raka dojke. Umesto toga, sve je više dokaza da redovan unos soje može smanjiti recidiv raka dojke. Međutim, dokazi još uvek nisu dovoljno jaki da bi preporučili soju svim preživelima od raka dojke.

Istraživači pozivaju na dodatne studije koje bi potvrdile kako genistein funkcioniše, kako se može koristiti u terapiji i njegovu biodostupnost, ili koliko dobro telo može da ga apsorbuje.

Ostali benefiti

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 često imaju bolest bubrega, što dovodi do toga da telo izlučuje prekomernu količinu proteina u urinu. Dokazi iz jedne studije su pokazali da su oni koji su konzumirali samo sojine proteine u svojoj ishrani izlučivali manje proteina od onih koji su konzumirali samo proteine životinjskog porekla.

Istraživači predlažu da bi ovo moglo biti od koristi pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Proteini, a posebno sojini proteini, mogu poboljšati funkciju bubrega i mogu imati koristi za ljude koji su na dijalizi ili transplantaciji bubrega.

Jedna meta analiza devet studija pokazala je pozitivan efekat koji tofu sir ima na neke biomarkere onih sa hroničnom bolešću bubrega. Ovo može biti zbog sadržaja proteina, ali i zbog njegovog uticaja na nivoe lipida u krvi.

Izoflavoni soje mogu pomoći u smanjenju gubitka kostiju i povećanju mineralne gustine kostiju, posebno nakon menopauze. Takođe je prijavljeno da smanjuju neke druge simptome menopauze.

Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje proizvoda od soje može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, kao što su talasi vrućine, zbog fitoestrogena koje sadrže. Iako se simptomi mogu razlikovati među ženama, čini se da su talasi vrućine mnogo manje uobičajeni u azijskim zemljama, gde ljudi konzumiraju više soje.

Proizvedeni su kontradiktorni rezultati, ali postoje dokazi da konzumiranje proizvoda od soje koji su bogati genisteinom, među kojima je i tofu sir može pomoći u smanjenju učestalosti i težine valunga. Međutim, potrebno je više studija da bi se tačno utvrdilo šta se dešava i zašto.

Jedna studija na pacovima je sugerisala da bilo koja vrsta tofua koja je zgrušana raznim koagulansima može pomoći u sprečavanju oštećenja jetre uzrokovana slobodnim radikalima. Populacione studije su pokazale da je u regionima gde ljudi konzumiraju više soje manja učestalost mentalnih poremećaja povezanih sa uzrastom.

Međutim, rezultati su pomešani. Jedna istraživačka grupa je otkrila da je tretman sojinim izoflavonima povezan sa boljim performansama u neverbalnoj memoriji, verbalnoj tečnosti i drugim funkcijama.

Kada je ista grupa sprovela još jednu malu studiju, koja je uključivala 65 ljudi starijih od 60 godina sa Alchajmerom, nisu otkrili da izoflavini soje nude bilo kakve kognitivne prednosti. Međutim, nalazi objavljeni 2017. godine sugerišu da proizvodi od soje mogu pomoći ljudima sa Alchajmerovom bolešću zbog sadržaja lecitina, koji pomaže telu da proizvodi fosfolipide fosfatidne kiseline (PA) i fosfatidilserina (PS). PA i PS igraju važnu ulogu u funkcionisanju neurona.

Tofu sir
Tofu sir je prirodan bez glutena i sa malo kalorija. Ne sadrži holesterol i odličan je izvor gvožđa i kalcijuma. (foto:Envato)

Nutritivna vrednost koju ima tofu sir?

Jedan blok tvrdog tofua, težine 122 grama (g) sadrži:

  • 177 kalorija
  • 5,36 g ugljenih hidrata
  • 12,19 g masti
  • 15,57 g proteina
  • 421 mg kalcijuma
  • 65 magnezijuma
  • 3,35 mg gvožđa
  • 282 mg fosfora
  • 178 mg kalijuma
  • 2 mg cinka
  • 27 mikrograma (mcg) folata, DFE

Takođe tofu sir obezbeđuje male količine tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B-6, holina, mangana i selena. Soja je glavna komponenta tofua.

To je potpuni izvor dijetetskih proteina, što znači da obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline potrebne u ishrani. Soja je takođe bogata zdravim polinezasićenim mastima, posebno omega-3 alfa-linolenskom kiselinom.

Izoflavoni u hrani od soje su povezani sa nizom zdravstvenih koristi, ali i nekim rizicima. Kalcijum i magnezijum u soji mogu pomoći u jačanju kostiju, smanjenju simptoma PMS-a, regulaciji šećera u krvi i prevenciji migrenskih glavobolja.

Kako se priprema tofu sir?

Tofu sir ima nekoliko različitih stanja: ekstra čvrst, čvrst, mekan ili svilenkast.

  • Čvrst i ekstra čvrst tofu je gušći od mekog ili svilenkastog tofua i zadržava više svog oblika kada se kuva. To ga čini pogodnim za roštiljanje i prženje uz mešanje.
  • Meki tofu dobro funkcioniše u tepsiji i supama.
  • Svileni tofu je najbolji za pudinge i dipove, a može se mešati u smutije za dodatne proteine.

Tofu se obično nalazi u azijskoj kuhinji, posebno u istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Njegov neutralni ukus omogućava da se lako ugradi u bilo koji recept.

Tofu se koristi u mnogim zamenama za meso, kao što su tofu kobasice i tofu hamburgeri. Oni imaju ukus i osećaj kao meso koje imitiraju.

Potencijalni rizik upotrebe

Namirnice od soje, među njima i tofu sir, mogu biti zdrava alternativa mesnim proizvodima, ali postoje određene nedoumice o brojnim efektima na zdravlje. Neki istraživači sugerišu da bi visok unos soje mogao biti povezan sa većom stopom raka dojke.

Međutim, geografske studije pokazuju da je u oblastima gde žene konzumiraju više soje stopa raka dojke niža. nema dovoljno dokaza iz kliničkih ispitivanja na ljudima koji bi potvrdili ovaj rizik. Štaviše, čini se da se uticaj odnosi samo na specifičan tip raka dojke, koji je pozitivan na estrogenske receptore.

Neke rane studije o glodarima sugerišu da veliki unos soje može povećati rast tumora, ali su kasnije studije otkrile da pacovi metaboliziraju soju drugačije od ljudi, što rane rezultate čini nevažećim.

Smatra se da umerene količine hrane od cele soje trenutno ne utiču na rast tumora ili rizik od razvoja raka dojke. U stvari, drugi istraživači su zaključili da konzumiranje najmanje 10 miligrama (mg) soje svakog dana može smanjiti ponovnu pojavu raka dojke za 25 procenata.

Drugi sugerišu da, zbog načina na koji funkcionišu sojini izoflavoni, oni mogu pomoći u zaštiti tela od bolesti. Pozivaju na dalju istragu.

Nalazi sa životinjskih modela takođe sugerišu da nivo rizika od rasta tumora zavisi od stepena do kojeg je proizvod koji sadrži izoflavone obrađen. Bolje je konzumirati tofu sir i drugu hranu od soje koja je podvrgnuta minimalnoj preradi, kao što su soja ili edamame, tofu, tempeh i sojino mleko.

Proizvodi napravljeni od tofua, kao što su tofu kobasice, mogu sadržati aditive kao što su natrijum i arome koji ih čine manje zdravim. Važno je da proverite oznaku ishrane kada kupujete prerađenu hranu.

Dodatna zabrinutost zbog visokog unosa soje je da fitoestrogen u proizvodima soje može imati blago feminizirajući efekat i da to može dovesti do komplikacija kao što je ginekomastija (razvoj dojke kod muškaraca) ili da može uticati na plodnost. Međutim, uticaj verovatno nije dovoljno jak da spreči upotrebu soje u hrani za bebe i drugoj hrani.

Proizvodi od soje koji potiču iz SAD su često genetski modifikovani (GM). Proizvodi od soje se takođe mogu obrađivati heksanom, rastvaračem koji se koristi za ekstrakciju ulja iz sojinog zrna.

Za svakoga ko je zabrinut zbog genetske modifikacije ili obrade heksana, organska hrana može biti dobar izbor. Ključ dobrog zdravlja je zdrav način života, sa uravnoteženom i raznolikom ishranom i redovnim vežbanjem, umesto da se fokusirate na jednu ishranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *