Praktikovanje dijeta na bazi hrane veoma je popularno u 21. veku. Veganska i vegetarijanska ishrana iako kod mnogih ljudi postaju praktično obavezan deo svakodnevnog života, kriju i dalje mnoge tajne, a samim tim oko njih se stvaraju razni mitovi.
Razlike između veganske i vegetarijanske ishrane
Vegeterijanstvo uglavnom nazivamo ishranom, a veganstvo načinom života. Vegeterijanci se uglavnom opredeljuju za svoju dijetu iz zdravstvenih razloga ili zbog verskih ili političkih ubeđenja. Vegani imaju mnogo jača politička uverenja o njihovoj ishrani, neki čak veruju da životinje treba zaštititi istim zakonima kao i ljude.
Vegetarijanstvo je dijeta u praksi koja isključuje meso ali uključuje ribu, školjke i druge morske životinje i živinu. Postoji nekoliko varijanti vegetarijanske ishrane, neke uključuju i konzumiranje jaja.
Sa druge strane veganizam je filozofija čiji sledbenici žele da isključe korišćenje životinja za hranu, odeću ili u bilo koje druge svrhe. Vegani nastoje da ne koriste ili konzumiraju sve proizvode životinjskog porekla, pa tako za razliku od vegetarijanac ne konzumiraju jaja, mlečne proizvode ili med.
Mnogi ljudi izjednačavaju veganstvo i vegetarijanstvo, a to je samo jedna od zabluda vezana za ove fenomene. Ima ih još.
Veganska i vegetarijanska ishrana obavezno je zdrava
Karakteristično za obe ishrane je potpuno izbacivanje crvenog mesa. Brojne studije dokazale su jaku povezanost konzumiranja crvenog mesa u velikim količinama sa pojavom karcinoma, gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.
Samim tim dolazi se do logičnog zaključka da je ishrana bez mesa obavezno dobra stvar za zdravlje. Ali kao što smo i ranije mogli da ustanovimo zdravlje nije čista matematika.
Niti je svo meso crveno, niti je nužno loše. Belo meso nema isti efekat na zdravlje kao crveno. Vegani ne jedu meso, ali im je dozvoljeno da jedu čips i ostale grickalice. Samim tim, u manjku su nekih sastojaka koji im posoešuju vitalnost, zdravlje, energiju.
Takođe, određeni proizvodi koji se koriste kao zamena za meso, imaju više soli nego u samom mesu. Primera radi u Velikoj Britaniji sprovedeno je istraživanje u kojem se poredila količina soli u veganskim i običnim burgerima. Ispostavilo se da je prosečna količina soli u veganskim burgerima 0.89 g naspram 0.75 u običnim.
Kao i sa svakim režimom ishrane, on prvenstveno zavisi od individualnih karakteristika.
Veganska i vegetarijanska ishrana garantuju gubitak težine
Nažalost ovo nije tačna tvrdnja. Jer i pored toga što se izbacuju ili skroz, ili većina proizvoda životinjskog porekla, postoji i dalje dosta hranjivih materija uz koje može da se unese veliki broj kalorija.
Ključ za gubitak telesne težine su zdrava ishrana i redovno vežbanje. A za oba nije neophodno odsustvo proizvoda životinjskog porekla. Doduše, određena istraživanja su pokazala da ovi režimi ishrane mogu da pomognu oko gubitka telesne težine, ali to nije dokaz da one mogu da garantuju tako nešto.
Vegani i vegetarijanci ne mogu dobiti dovoljno proteina
Ovo je verovatno najčešći i najrasprostranjeniji mit kada su vegani i vegetarijanci u pitanju. Ali je i dalje mit. Jer proteini se ne nalaze samo u mesu.
Mlečni proizvodi i jaja puni su proteina. Iako nisu u sastavu veganske ishrane, i u njoj postoji mnogo opcija. Tu su eitan, tofu, sočivo, slanutak, razne vrste pasulja, spirulina, kinoa, ovas, divlji pirinač, semenke i orasi.
Mit koji ide uz ovaj je i da se bez mesa ne mogu nabijati mišići. Naravno, ovo je duboko netačna tvrdnja. Jer najvažniji su proteini, a kako smo imali prilike da vidimo da ih ima dosta i pored mesa, tako da tvrdnja da veganska i vegetarijanska ishrana ne može da obezbedi nabijanje mišića pada u vodu.
Mlečni proizvodi su esencijalni za snažne kosti
Ova tvrdnja proizilazi iz činjenice da kalcijum jeste esencijalan za snažne kosti. Ali to ne znači da i sami mlečni proizvodi jesu. Kalcijum je važan za razne telesne funkcije poput održavanja krvnog pritiska, mišićnih kontrakcija, prenosa signala preko nerava i sprečavanja zgrušavanja krvi.
Netačna je, a prilično raširena tvrdnja da se kalcijum može naći samo u mlečnim proizvodima. Ima ga i u drugim hranjivim materijama poput onih na bazi soje, pasulja, graška, spanaća, repe, smokve, lana, čie, susama, morskih algi i malo orašastih plodova. Stoga, vegani ne treba da brinu, ima kalcijuma i u proizvodima koje im dozvoljava njihova ishrana.
Veganska i vegetarijanska ishrana ne obezbeđuju B12
Vitamin B12 predstavlja jedan od najsloženijih vitamina. Usled nedostataka ovog vitamina mogu se javiti brojni zdravstveni problemi zbog čega je on kao takav nephodan svakom čoveku.
Ovaj dragoceni vitamin ne sintetizuju ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija, tako na primer mikroflora preživara sintetizuje vitamin B12 u dovoljnoj količini.
Ipak, to ne znači da je to jedini izvor vitamina B12. Za vegetarijance je dobra vest da ga ima i u mleku i jajima. Što se tiče vegana vitamina B12 ima u namirnicama poput tofua i žitaricama.
Soja povećava rizik od karcinoma dojke
Soja je jedan od važnijih sastojaka veganske i vegetarijanske ishrane. Neke ranije studije, provedene na glodarima pokazale su da postoji izvesna veza između soje i mlečnih proizvoda i povećanja rizika od karcinoma dojke.
Međutim, studija iz 2020. koja je pratila 52.795 žena u SAD, nije našla jasnu povezanost između soje i karcinoma dojke, ali jeste labavu sa mlečnim proizvodima. Neke žene uzimaju suplemente na bazi soje kao prirodnu alternativu za hormonsku terapiju.
Jedna studija je istraživala vezu tih suplemenata sa karcinomom dojke. Nije nađena veza, ali u zaključku stoji da kod nekih žena koje koriste ove suplemente, može da se poveća rizik, posebno kod onih sa porodičnom istorijom bolesti. Ipak, to je daleko od tvrdnje da postoji jasna veza između proizvoda na bazi soje i ove opake bolesti.
Trudnicama su potrebni meso i mlečni proizvodi
Činjenica je da je u trudnoći potrebno uzimati sve hranjive materije koje su potrebne bebi da bi se pravilno razvijala. Ali to ne znači da treba da se ukinu veganska i vegetarijanska ishrana.
Jer ima svih tih potrebnih materija dovoljno i u biljkama. Naravno, potrebno je dodatno planiranje jelovnika, ali kada su trudnice u pitanju to ipak nije ekskluzivitet onih koje praktikuju vegansku i vegetarijansku ishranu.
Najvažnije je obezbediti dovoljan unos vitamina B12. Istraživanja na temu unosa vitamina B12 kod trudnica pokazala su da veganska i vegetarijanska ishrana tokom trudnoće mogu da obezbede sigurnost. Ali zahteva se stroga pažnja prilikom ravnoteže unosa glavnih hranjivih sastojaka.