Crno vino sadrži moćne antioksidante, a mnogi izvori tvrde da njegovo konzumiranje ima zdravstvene prednosti. Šta kaže istraživanje?
U ovom članku možete da pročitate:
- Zdravstveni benefiti koje pruža crno vino
- Regulacija kardiovaskularnog sistema
- Da li je crno vino dobro za creva i jetru?
- Da li smanjuje rizik od dijabetesa?
- Da li crno vino smanjuje mogućnost gubitka vida?
- Da li smanjuje rizik za rak?
- Da li crno vino pospešuje mentalno zdravlje?
- Da li produžava život?
- Crno ili belo vino?
- Koji su zdravstveni rizici?
- Da li treba piti crno vino?
Zdravstveni benefiti koje pruža crno vino
Crno vino je deo društvenih, verskih i kulturnih događaja stotinama godina. Srednjovekovni manastiri verovali su da su njihovi monasi živeli duže delom i zbog redovnog, umerenog pijenja vina.
Poslednjih godina nauka je pokazala da bi u ovim tvrdnjama moglo biti istine. Prema studiji iz 2018. godine, iako ne postoje zvanične preporuke oko ovih prednosti, umereno pijenje crnog vina ima pozitivne veze sa:
- Kardiovaskularnim bolestima
- Aterosklerozom
- Visokim krvnim pritiskom
- Određenim vrstama raka
- Dijabetesom tipa 2
- Neurološkim poremećajima
- Metaboličkim sindromom
Crno vino može pružiti zdravstvene koristi od svojih antioksidativnih, antiinflamatornih i efekata regulacije lipida. Napravljeno od zgnječenog tamnog grožđa – je relativno bogat izvor resveratrola, prirodnog antioksidansa u kožici grožđa.
Antioksidansi smanjuju oksidativni stres u telu. Oksidativni stres ima jasne veze sa mnogim bolestima, uključujući rak i bolesti srca.
Postoji mnogo zdravih namirnica bogatih antioksidansima, uključujući voće, orašaste plodove i povrće. Celo grožđe i bobice su bolji izvori resveratrola od crnog vina, a zbog zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem alkohola, dobijanje antioksidanata iz hrane će verovatno biti zdravije od pijenja vina.
Ljudi će možda morati da piju puno crnog vina da bi dobili dovoljno resveratrola da bi imali efekta, što bi moglo doneti više štete nego koristi. Međutim, kada birate između alkoholnih pića, crno vino može biti zdravije od nekih drugih.
Sledeći odeljci detaljnije razmatraju moguće zdravstvene prednosti crvenog vina.
Regulacija kardiovaskularnog sistema
Mnoge studije tokom godina pokazale su pozitivnu vezu između toga da se umereno pije crno vino i dobrog zdravlja srca. Nedavno je u istraživanju iz 2019. objavljeno da je pijenje crnog vina povezano sa manjim rizikom od koronarne bolesti srca, koja je vodeći uzrok bolesti i smrti u SAD.
Autori su zaključili da crno vino može imati kardioprotektivne efekte. Međutim, Američko udruženja za srce (AHA) kaže da takve studije ne pokazuju uzročno-posledične veze.
Drugi faktori mogu igrati ulogu. Na primer, ljudi koji piju crno vino umereno mogu takođe slediti zdraviji način života ili mediteransku ishranu.
Takođe ističu da višak alkohola može direktno štetiti srcu. Da bi ostali bezbedni, ljudi bi trebalo da se pridržavaju zvaničnih smernica Centra za bolesti i prevenciju (CDC), koje definišu umereno pijenje kao:
- Čaša vina dnevno za žene
- Dve čaše vina dnevno za muškarce
Prema podacima Američkog udruženja za srce (AHA), resveratrol — antioksidans u crvenom vinu — može smanjiti krvni pritisak i povećati nivoe HDL (dobrog) holesterola. U 2006. godini, naučnici su izvestili da jedinjenja crnog vina nazvana procijanidini pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova.
Mnogi ljudi smatraju da ih alkoholno piće opušta, ali rezultati objavljeni u istraživanju iz 2012. pokazuju da bezalkoholno crno vino takođe može smanjiti krvni pritisak. Ovo bi mogla biti zdravija opcija.
Važno je, međutim, napomenuti da previše alkohola može izazvati visok krvni pritisak i aritmiju, ili nepravilan srčani ritam.
Da li je crno vino dobro za creva i jetru?
Studija iz 2018. godine navodi da polifenoli iz crnog vina i grožđa mogu poboljšati mikrobiotu creva, doprinoseći zdravom crevu. Prema istraživanju iz 2012. godine, jedinjenja crnog vina mogu takođe delovati kao prebiotici, jedinjenja koja podstiču zdrave crevne bakterije.
Istraživači su 2016. godine sugerisali da bi crno vino moglo da smanji rizik od srčanih bolesti kroz svoje efekte na mikrobiom creva. Međutim, istraživanje je ograničeno i lekarima je potrebno više dokaza pre nego što shvate prave efekte crnog vina na zdravlje creva.
Alkohol je čest uzrok bolesti jetre. Međutim, umereni unos crnog vina ima veze sa dobrim zdravljem jetre u nekim kontekstima. Prema studiji iz 2018. godine, skroman unos alkohola – posebno vina – povezan je sa nižom fibrozom jetre kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre.
Međutim, uticaj crnog vina na zdravlje jetre je komplikovan. Iako obezbeđuje antioksidante i smanjuje oksidativni stres, piće takođe može povećati mokraćnu kiselinu i trigliceride, što oštećuje jetru.
Istraživači moraju da završe više studija kako bi utvrdili kompleksne efekte umerenog unosa crnog vina na zdravlje jetre. Međutim, ljudi koji trenutno imaju bolest jetre treba da izbegavaju alkohol u potpunosti.
Da li smanjuje rizik od dijabetesa?
Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da ispijanje čaše crnog vina uz večeru „umereno smanjuje kardiometabolički rizik“ kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i da je umereni unos crnog vina obično bezbedan. Naučnici veruju da etanol u vinu igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i da bezalkoholni sastojci takođe mogu doprineti. Oni pozivaju na dodatna istraživanja kako bi potvrdili nalaze.
Svako ko ima dijabetes treba da se konsultuje sa svojim lekarom pre nego što pije alkohol.
Da li crno vino smanjuje mogućnost gubitka vida?
Resveratrol takođe može pomoći u sprečavanju gubitka vida smanjenjem upale i oksidativnog stresa, prema istraživanju iz 2016. godine. Mnogi oblici očnih stanja povezanih sa uzrastom koji uzrokuju gubitak vida uključuju ove faktore, uključujući:
- Glaukom
- Kataraktu
- Dijabetičnu retinopatiju
- Makularnu degeneraciju
Pregled iz 2015. godine navodi da resveratrol može pomoći u zaštiti od sekundarnog oštećenja mozga nakon moždanog udara ili povrede centralnog nervnog sistema. To je zbog njegovih pozitivnih efekata na upalu, oksidativni stres i smrt ćelija.
Međutim, ove studije pokazuju efekte resveratrola, a ne samog crnog vina.
Da li smanjuje rizik za rak?
Neka istraživanja kažu da umereno pijenje crnog vina može smanjiti rizik od određenih karcinoma. Međutim, Nacionalni institut za rak SAD ističe da postoje jaki dokazi da konzumiranje alkohola može izazvati određene vrste raka, posebno konzumiranje alkohola tokom vremena.
To je delimično zato što stvara toksine u telu, oštećuje telesna tkiva i stvara oksidaciju. To znači da potencijalni štetni efekti alkohola mogu nadmašiti svaku korist od resveratrola.
Nacionalni institut za rak povezuje upotrebu alkohola sa nizom karcinoma, uključujući rak usta, grla, jetre, dojke i debelog creva. Za većinu ljudi umereno uživanje u crnom vinu je bezbedno, ali je važno imati na umu da je prekomerno konzumiranje alkohola štetno.
Neke studije, međutim, povezuju umereni unos crnog vina sa smanjenim rizikom ili boljim ishodima raka. Sledeći odeljci razmatraju specifične studije o crnom vinu i određenim vrstama raka.
Rak dojke. Alkohol povećava estrogen u telu, hemikaliju koja podstiče rast ćelija raka. Međutim, studija iz 2012. godine kaže da inhibitori aromataze (AI) u crnom vinu – iu manjoj meri u belom vinu – mogu smanjiti nivoe estrogena i povećati testosteron kod žena koje se približavaju menopauzi.
Istraživači kažu da je to možda razlog zašto je crno vino manje povezano sa povećanim rizikom od raka dojke nego druge vrste alkohola.
Rak pluća. Istraživanje iz 2017. navodi da resveratrol ima zaštitne efekte protiv raka u ljudskim i laboratorijskim studijama. Mehanizmi uključuju sprečavanje proliferacije ćelija i rasta tumora, izazivanje ćelijske smrti u ćelijama raka i inhibiranje metastaza. Međutim, opet, ovi efekti su pre za resveratrol nego za samo crveno vino.
Karcinom prostate. Studija iz 2019. navodi da su muškarci koji su pili alkohol imali nešto manji rizik od smrtonosnog raka prostate, a da je crno vino imalo veze sa manjim rizikom od napredovanja do smrtonosne bolesti. Autori kažu da ovi rezultati znače da je umerena konzumacija alkohola bezbedna za ljude sa rakom prostate
Da li crno vino pospešuje mentalno zdravlje?
Prema izveštaju iz 2018. godine, istraživači su otkrili povećan rizik od demencije kod ljudi koji su se uzdržavali od pijenja vina. Autori kažu da je to možda zbog neuroprotektivnih efekata polifenola i drugih jedinjenja u vinu koji mogu da smanje upale i promene lipidni profil u telu.
Studija iz 2013. godine na 5.505 ljudi tokom sedam godina pokazala je da su oni koji su pili između dve i sedam čaša vina svake nedelje imali niži nivo depresije. Takođe su izvestili da su ljudi koji su puno pili bili izloženiji riziku od depresije.
Da li produžava život?
Konzumiranje crnog vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od neke hronične bolesti, kao što je gore navedeno, pa iz toga sledi da može pomoći ljudima da žive duže. Zaista, jedna popularna studija iz 2000. objavila je da „muškarci starosti od 45 do 64 godine koji piju oko pet pića dnevno imaju duži životni vek od onih koji piju povremeno, ali u obimnim količinama“.
Međutim, to je verovatno zbog zbunjujućih faktora, kao što je ishrana, o čemu se govori u pregledu iz 2018. Na primer, crno vino je uobičajen dodatak mediteranskoj ishrani, načinu ishrane koji je uspostavio veze sa dobrim zdravljem i dugim životom.
Crno ili belo vino?
Čini se da resveratrol leži u osnovi mnogih zdravstvenih prednosti crnog vina. Crno vino sadrži više resveratrola nego belo jer je fermentisano sa ljuskom, dok belo vino nije.
Većina resveratrola u grožđu nalazi se u semenkama i kožici. Bezalkoholna crna vina takođe mogu uključivati resveratrol.
Koji su zdravstveni rizici?
Konzumiranje vina može imati neke zdravstvene koristi, ali previše konzumiranja bilo koje vrste alkohola može povećati zdravstvene rizike. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pružaju smernice o zdravstvenim rizicima konzumiranja previše alkohola.
Oni navode da je prekomerna upotreba alkohola dovela do oko 88.000 smrtnih slučajeva u SAD između 2006-2010, skraćujući živote onih koji su umrli u proseku za 30 godina.
Dalje, oni navode da je jedan od 10 smrtnih slučajeva među odraslim osobama starosti od 20 do 64 godine povezan sa prekomernim pijenjem. Rizici prekomerne upotrebe alkohola uključuju:
- Srčanih problema
- Udar
- Bolest masne jetre
- Oštećenje jetre
- Stanja mentalnog zdravlja
- Određene vrste raka
- Pankreatitis
Ljudi takođe mogu doživeti trovanje alkoholom i poremećaj upotrebe alkohola. Obilno piće je posebno štetno po zdravlje.
Da li treba piti crno vino?
Za većinu ljudi, uživanje u čaši ili dve crnog vina svakog dana može biti deo zdrave ishrane. Ključ je umerenost. Bez obzira na moguće zdravstvene koristi, konzumiranje viška alkohola može doneti više štete nego koristi.
Uprkos svim mogućim prednostima, zvanične američke smernice ne preporučuju da ljudi počnu da piju ili piju više iz bilo kog razloga. Na kraju krajeva, mnoge prednosti povezane sa crnim vinom su posledica korisnih svojstava resveratrola. Jedenje grožđa i bobica može, stoga, biti zdravija opcija.