Da li manje mesa znači i manje rizika od raka?

  • 03/03/2022
  • 1
manje mesa
Studija je pokazala da vegetarijanci, peskatarijanci i ljudi koji jedu manje mesa imaju značajno smanjen rizik od razvoja raka. (foto:Envato)

Ranija istraživanja bavila su se potencijalnom povezanošću načina ishrane i rizika za dobijanje raka, pa je tako tema najnovije studije bila da li jedenje manje mesa znači i manji rizik od dobijanja raka. Prvi rezultati su pokazali da ljudi koji jedu manje mesa imaju manji rizik za dobijanje bilo kakvog raka.

U ovom članku možete da pročitate:

Prvi zaključci studije

Istraživači sa Univerziteta Oksford nedavno su objavili rezultate velike studije koja je istraživala uticaj različitih nivoa konzumacije mesa na verovatnoću razvoja raka. Studija je pokazala da vegetarijanci, peskatarijanci i ljudi koji jedu manje mesa imaju značajno smanjen rizik od razvoja raka.

Autori studije analizirali su statističke podatke o slučajevima raka uopšte, a takođe su pažljivo pogledali efekat jedenja mesa na tri najčešća karcinoma: rak dojke u postmenopauzi, rak prostate i kolorektalni rak. Glavni autor studije je Kodi Votling, student doktorskih studija na Odeljenju za epidemiologiju raka na Odeljenju za zdravlje stanovništva Nufild Univerziteta u Oksfordu. Rekao je za Medical News Today:

Naši nalazi dodaju dodatne dokaze da praćenje vegetarijanske, peskatarijanske dijete ili ishrane sa malo mesa može biti povezano sa manjim rizikom od dijagnoze raka. Ovi nalazi takođe sugerišu da rizik od raka za različite grupe ishrane može biti različit prema tipovima raka.

Velika studija na temu manje mesa, manje rizika od raka

Istraživači su pratili 472.377 osobe u bazi podataka UK Biobank tokom prosečnog perioda od 11,4 godine. Nijedan od učesnika, koji su imali između 40 i 70 godina kada ih je tim regrutovao između 2006. i 2010. godine, nije imao dijagnozu raka na početku perioda istraživanja. Tokom studije, pojedinci su prijavili svoj unos mesa istraživačima.

Istraživači su podelili studijsku kohortu u četiri grupe:

  • Oni koji redovno jedu meso su prijavili da jedu prerađeno meso, živinu ili crveno meso – uključujući govedinu, svinjetinu i jagnjetinu – više od pet puta nedeljno. U ovoj grupi bilo je 247.571 osoba, što predstavlja 52,4% ukupne populacije studije.
  • Oni koji jedu manje mesa jeli su istu hranu, ali najviše pet puta nedeljno. Od ispitivane populacije, 43,5%, ili 205.385 ljudi, bilo je u ovoj grupi.
  • Ljudi koji su jeli ribu, ali ne i meso, činili su 10.696 osoba, ili 2,3% ispitivane populacije.
  • Vegetarijanci i vegani, koji nisu jeli ni meso ni ribu, činili su 1,8% ukupne kohorte, odnosno 8.685 ljudi.

Kodi Votling je rekao: „Zbog velikog broja slučajeva raka u UK Biobank, bili smo u mogućnosti da pogledamo uobičajene tipove raka u odnosu na grupe ishrane, uprkos malom broju vegetarijanaca i peskatarijanaca, i dalje istražimo ovu vezu između onih koji jedu manje mesa i manjih rizika za rak.“

Na kraju perioda istraživanja, 54.961 osoba je imala rak neke vrste. Istraživači su zabeležili 5.882 slučaja kolorektalnog karcinoma, 9.501 slučaj raka prostate i 7.537 slučajeva raka dojke u postmenopauzi.

manje mesa
Ranija istraživanja bavila su se potencijalnom povezanošću načina ishrane i rizika za dobijanje raka, pa je tako tema najnovije studije bila da li jedenje manje mesa znači i manji rizik od dobijanja raka (foto:Envato)

Da li jedenje manje mesa smanjuje rizik od raka?

S obzirom da je grupa koja jede meso služila kao polazna linija, istraživači su izračunali rizik od razvoja raka za ostale tri grupe. Podaci su pokazali da je grupa vegetarijanaca i vegana imala 14% manje šanse da razviju rak od ostalih grupa.

Oni koji su jeli ribu imali su 10% manje šanse da dobiju rak, a oni koji jedu manje mesa smanjili su rizik za 2%. Žene u postmenopauzi koje su bile vegetarijanke imale su 18% manji rizik od raka dojke, dok su muškarci peskatarijanci i vegetarijanci imali 20% i 31% manji rizik od raka prostate.

Kada su autori studije pogledali kolorektalni karcinom, otkrili su da oni koji jedu manje mesa imaju 9% manji rizik od razvoja bolesti, što je, primećuju, u skladu sa prethodnim istraživanjima.

Šta nam govore rezultati?

U zaključku istraživanja autori studije su napisali sledeće:

Nije jasno da li druge razlike primećene za sve vrste raka i za rak prostate odražavaju bilo kakve uzročne veze ili su posledica drugih faktora, kao što su rezidualna konfuzija ili razlike u otkrivanju raka.“

Među ovim potencijalnim zbunjujućim faktorima je indeks telesne mase (BMI). Kada su istraživači uzeli u obzir BMI, smanjenje rizika od raka dojke kod žena vegetarijanaca postalo je beznačajno.

Kodi Votling je to objasnio na sledeći način:

BMI bi bio potencijalni zbunjujući ako razlike u BMI po grupama u ishrani nisu posledica razlika u ishrani. Na primer, možda vegetarijanci vežbaju više od onih koji jedu meso i kao rezultat toga održavaju zdrav BMI“.

Votling je istakao da „postoje razlike u BMI po grupama ishrane, a veći BMI je povezan sa većim rizikom od raka.“

Međutim, BMI takođe može biti posrednik ako su razlike u BMI po grupama u ishrani, u stvari, posledica razlika u ishrani. Ovo je teško razlučiti, kao što možda sumnjate. Kao takvi, BMI smo smatrali i potencijalnim zbunjujućim i potencijalnim posrednikom u našim analizama„, dodao je Votling

Za sada je predložio:

Moje preporuke bi bile da pojedinci ograniče unos prerađenog i crvenog mesa u svojoj ishrani i konzumiraju ishranu bogatu celim žitaricama, voćem, povrćem i pasuljem uz održavanje zdrave telesne težine.“

Autori studije su otkrili da vegetarijanci i peskatarijanci imaju veću vjerovatnoću da budu mlađi i dobro obrazovani i da manje puše i piju. Ovo sugeriše da je moguće da bi nalazi mogli biti posledica i nekih drugih faktora.

Takođe, svi volonteri UK BioBank su bili u dobi od 40 do 70 godina pri regrutovanju, što znači da se nalazi možda neće generalizovati na sve starosne grupe. U zaključku, rezultati studije su pokazali da oni koji su jeli manje mesa imaju manji rizik za dobijanje raka. Ali to u ovoj fazi istraživanja nikako ne može da implicira da je samo meso faktor rizika. Da bi se ova veza potpuno učvrstila potrebno je provesti još istraživanja na ovu temu, ali i da se, koliko je više moguće, izoluju sporedni faktori, koji mogu da ubace zrno konfuzije.

1 comments on “Da li manje mesa znači i manje rizika od raka?

  1. Moguce je i vjerujem u to, valjda je povrce zdravije, ja preventivno pijem medicinsku gljivu Agaricus, u narodu poznatija kao „sunceva gljiva“, efikasna je protiv tumora i kancera, pa i protiv ateroskleroze, hepatitisa i diabetesa, jednom rijecju savrsena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *