Ovo su tipovi masti koji smanjuju rizik od moždanog udara

  • 10/11/2021
  • 0
Hemoragijski moždani udar

Moždani udar je jedan od vodećih uzročnika smrti u svetu. Uprkos uvreženom mišljenju da ih treba izbegavati, postoje masti koje mogu da smanje rizik od moždanog udara.

Šta je moždani udar?

Statistički moždani udar je drugi najveći uzročnik smrti u svetu. Takođe je i vodeći uzročnik dugotrajne psihičke nestabilnosti i oštećenja mozga.

Moždani udar je oštećenje dela moždanog tkiva nastalo zbog začepljenja krvnog suda u mozgu ugruškom ili zbog pucanja krvnog suda s posledičnim krvarenjem u mozgu. Povišen krvni pritisak i ateroskleroza su bitni faktori rizika za nastanak moždanog udara.

Postoje dva tipa moždanog udara:

  • Ishemijski
  • Hemoragijski (krvareći)

Uzrok ishemijskog moždanog udara je začepljenje nekog od arterijskih krvnih sudova mozga najčešće aterosklerotskim materijalom ili krvnim ugruškom koji potekne sa izmenjene karotidne arterije. Posledica ovoga je da deo mozga ostaje bez snabdevanja krvlju koja donosi kiseonik, što dovodi do smrti ćelija sa posledičnim neurološkim defektima ili smrtnim ishodom.

Kod krvarećeg moždanog udara dolazi do izliva krvi u neki od likvorskih prostora unutar lobanje ili u moždano tkivo sa teškom kliničkom slikom zbog pritiska na moždano tkivo, otoka okolnog moždanog tkiva i nepovoljnih efekata razgradnih produkata krvni na tonus krvnih sudova mozga. Do krvarenja može doći iz neke od sitnijih arterijskih grana, nenormalne komunikacije arterija i vena (arterio-venska malformacija) ili nenormalnog proširenja arterijskog krvnog suda (intrakranijalna aneurizma).

Rezultat pucanja (rupture) je intrakranijalno krvarenje koje se klinički manifestuje jakom glavoboljom (najgora u životu) koja može, ali i ne mora biti praćena mukom, povraćanjem, ukočenošću vrata, neurološkim promenama. Nažalost značajan broj (do polovine bolesnika) ne bude na vreme dijagnostikovan. Bez ispravnog lečenja krvarenje može dovesti do smrtnog ishoda u do 50% bolesnika.

Faktori rizika moždanog udara

Najveći faktor rizika moždanog udara je životni stil. Sa druge strane upravo zdrav životni stil najbolji je način prevencije ovog opakog stanja. Statistike su pokazale da zdrav životni stil smanjuje rizik od moždanog udara za čak 80%.

Kao glavne karakteristike zdravog životnog stila podrazumeva se redovno vežbanje,  izbegavanje pušenja i alkohola i održavanje optimalne težine.  Za ovo poslednje od esencijalne važnosti je zdrava ishrana.

Pod zdravom ishranom uglavnom se podrazumeva hrana bogata vlaknima, voće, povrće, riba, dok se izričito zabranjuju ugljeni hidrati, so i crveno meso. Naravno, preporučuje se i smanjenje unosa masti.

Međutim, skorija istraživanja došla su do preokreta u ovim stavovima. Makar u pogledu unosa masti. Došlo se do zaključka da su neke masti čak veoma poželjne kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.

Masti koje smanjuju rizik od moždanog udara

Za razliku od mnogobrojnih studija koje su dokazivale negativan uticaj masti, grupa istraživača na Harvardu odlučila se da produbi temu i da analizira različite izvore masti i njihov uticaj na rizik od moždanog udara.

Otkrili smo da viši nivo unosa povrćnih i polinezasićenih masti povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Dok sa druge strane viši unos životinjskih masti povećava rizik od moždanog udara. Koliko smo upoznati, ova studija je prva ove vrste koja ispituje povezanosti rizika od moždanog udara sa različitim tipovima masti (zasićene, monozasićene, polinezasićene) i masti iz različitih izvora (mlečne, životinjske, povrćne) – rekao je autor studije Dr. Fenglei Vang.

Predmet istraživanja bili su medicinski podaci i oni vezani za životni stil za 74.867 medicinskih radnika, koji su prikupljani od 1984 – 2016. Učesnici istraživanja nisu imali dijagnozu kardiovaskularnih bolesti niti karcinoma u vreme istraživanja. Za istraživanje su uzimani podaci o izvoru i tipu masti, kao i učestalosti unosa istih kroz hranu.

Učesnici su na svake četiri godine popunjavali upitnik vezan za učestalost hrane. Za vreme istraživanja 6.189 ljudi imalo je moždani udar. Kod tih ljudi je ustanovljeno da su imali viši unos životinjskih masti. Sa druge strane oni koji su konzumirali više povrćnih i polinezasićenih masti imali su manji rizik od moždanog udara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *