Da li kafa i čaj smanjuju rizik od demencije i moždanog udara?

  • 20/11/2021
  • 0
Kafa i čaj

Kafa i čaj su jedni od najpopularnijih namirnica među ljudskom populacijom. Njihovi efekti po zdravlje su raznoliki, ali su skorašnja istraživanja pokazali da mogu da budu veoma dobri protiv demencije i moždanog udara.

Kafa i čaj kao faktori rizika u skorašnjim istraživanjima

Najnovija istraživanja na ovom polju pokazala su da ove namirnice mogu da smanje rizik od demencije i moždanog udara. Ipak, oko ovoga još ne postoji dovoljan konsenzus jer postoje i istraživanja koja, doduše ne poriču ovu tvrdnju, ali je ipak dovode pod sumnju smatrajući da za nju još nema dovoljno čvrstih dokaza.

Svakako da je potrebno još istraživanja ali i ovo u organizaciji Biobanke Velike Britanije dalo je dovoljno smernica da se ozbiljnije ova tvrdnja uzme u razmatranje. I što je važnije nastavi rad na tome.

Benefiti koje pružaju kafa i čaj

Ono što je važno kada se pominju kafa i čaj jeste da sadrže kofein. On je veoma dobar za fizičku aktivnost, pažnju, koncentraciju a sve su to važne pretpostavke u borbi protiv demencije.

Kofein je takođe dobar za sagorevanje masti, a to je takođe jedan od preduslova za smanjenje rizika od moždanog udara. Stoga jasno je da postoje benefiti koje kofein može da stvori u prevenciji demencije i moždanog udara.

Istraživanje

Biobanka Velike Britanije uradila je opsežno istraživanje. Učešće je uzelo čak 365.682 ljudi. Njihovi rezultati pratili su se za period 2006. do 2010.

Učesnici su svakog dana prijavljivali koliko su konzumirali kafe i čaja. Zatim se pratilo koliko učesnika je obolelo od demencije i imalo moždani udar.

Takođe u obzir su uzimani i drugi faktori koji bi mogli da imaju uticaj na ova oboljenja. To su pol, godine, nacionalnost, nivo obrazovanja, primanja, indeks telesne mase, da li su pušači, da li konzumiraju alkohol, fizička aktivnost, način ishrane, istorijat karcinoma, kardiovaskularne bolesti i visok pritisak.

Krajnji rezultat je takav da se kod 5.079 pacijenata razvila demencija tokom istraživanja, dok je 10.053 imalo moždani udar. Kada su se uporedili rezultati sa izveštajima o konzumiranju kafe i čaja došlo se dotle da oni koji su pili dve od tri šolje kafe dnevno i tri do šest šolji čaja imali su najniži rizik od ovih bolesti. I to za čak od 28% do 32% manji rizik.

Da li to znači da su kafa i čaj glavni za smanjenje rizika?

Istraživanje se bavilo samo povezanošću koje bi ove namirnice mogli da imaju na demenciju i moždani udar. To nipošto ne znači da su oni i glavni faktori smanjenja rizika.

Kao što su iz Biobanke Velike Britanije rekli studija se bavila vezom koju kafa i čaj mogu da imaju sa potencijalnim smanjenjem rizika od demencije i moždanog udara. Ipak, rezultati su interesantni jer se pokazalo da su kafa i čaj bogati jedinjenjima koje se zovu polifenoli.

Ona su značajna jer mogu da utiču na prevenciju bolesti starijeg životnog doba, kao što su demencija i moždani udar. Ali studija ne može i ne sme da se interpretira tako da se sugeriše da kafa i čaj utiču odlučujuće na smanjenje rizika od ovih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *